Kas osalust suurendanud LHV pensionifondid on Arco Vara insaider?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Lõhmus.
Rain Lõhmus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pärast seda kui LHV pensionifondid omandasid Arco Varas märkimisväärse osaluse, õnnestus neil ettevõtte nõukogu liikmeks saada oma inimene, LHV panga suuromanik Rain Lõhmus.

Siin aga tekkis küsimus, kas seoses oma inimese saamisega ettevõtte nõukogu liikmeks muutusid LHV pensionifondid ka siseinfo valdajateks. Siseinfo valdajateks ehk insaideriteks on börsiettevõtte juhatuse ja nõukogu liikmed ning lähikondsed. Börsi reglemendi kohaselt ei tohi nad teha väärtpaberitehinguid nädal aega enne aruandeperioodi lõppu kuni majandustulemuste avaldamisele järgneva päevani.

Kuna Arco Vara on oma majandustulemused avaldanud enamasti võimalikult viimasel minutil, siis tähendaks see, et LHV pensionifondid ei tohiks ettevõtte aktsiatega tehingud sooritada kuni 36 nädalal aastas. Tallinna börsi sõnul see siiski nii ei ole.

Börsi reglemendis sätestatud keeluperioodi mõte on keelata tehingud, mille tegemisest insaider isiklikult kasu saaks või mis oleks ükskõik millisel viisil seotud tema huvide teenimisega, selgitas börs.

Kõnealuse näite puhul on tegemist krediidiasutusega (LHV pank), mille tehingud, sealhulgas pensionifondide tehingud, ei ole tehtud nõukogu liikmete huvides. Veelgi enam, pensionifondidel on olemas fondijuhid, kes tegutsevad fondi moodustamist ja toimimist reguleerivate aktide kohaselt.

Kui eeldada, et nõukogu liikme valimisel emitendi nõukogu liikmeks peaks peatama keeluperioodiks temaga seotud krediidiasutuse tehingud emitendi aktsiatega, ei oleks krediidiasutusel võimalik börsil ega börsiväliselt emitendi aktsiatega tehinguid teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles