Vene börs vajaks katalüsaatorit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Venemaa aktsiaturg on Eesti investorite hulgas üsna populaarne ja naaberriigiga seotud fondid meie investorite seas tuntud – fondide siinsete osakuomanike arv peaks ulatuma 4000 kanti.

Suures osas naftast sõltuv Venemaa aktsiaturg on aga sel aastal liikunud tagasihoidlikult. Spetsialistide hinnangul vajab sealne börs elavnemiseks mingit katalüsaatorit.

Venemaa börsiindeks RTS on aasta algusega võrreldes kerkinud veidi üle ühe protsendi, kuid langenud aastaga 5,3 protsenti, olles meie börsist tunduvalt kehvemas seisus. Venemaaga seotud kohalike fondide SEB Venemaa fondi aastane tootlus on kolm ja Swedbankil 4,5 protsenti. Tallinna börsiindeks OMXT on seevastu alates aasta algusest kosunud 30, aastaga 27 protsenti.

SEB Venemaa fondi juht Sule­v Raik ütles, et Venemaa aktsiaturg on jäänud varju ka näiteks võrreldes Türgiga, mis on aastaga kosunud 41 protsenti. «Indeksid on aasta algusega võrreldes püsinud peaaegu muutumatuna. Selline madal volatiilsus ei ole Vene turule just omane,» ütles Raik ning lisas, et üksikute aktsiate lõikes on liikumised olnud palju ärevamad.

Reformid meelitavad raha

Šveitsi suurpanga Credit Suisse hinnangul annab nafta- ja gaasitööstus 25 protsenti Venemaa sisemajanduse kogutoodangust, 50 protsenti riigi eelarvest ja kaks kolmandikku ekspordist.

Nafta hinna tõusu tõttu oli Venemaa börsiindeksi tõus selle aasta esimestel kuudel muljetavaldav, aga seejärel toimus kiire langus, millest pole toibutud tänaseni. Raigi sõnul on praegused hinnatasemed soodsad, kuid puudub vedur, mis selle turu käima tõmbaks.

«Ise jälgin huviga väärtpaberituru käimasolevat reformi, mis võiks tuua turule uut raha, kuna praegune turu ülesehitus ei vasta lääne standarditele ning hoiab teatud osa investoreid eemal,» ütles Raik.

Swedbank Investeerimisfondide fondijuht Ene Õunmaa on Venemaa suhtes mõnevõrra optimistlikum ja tema sõnul on nõrgenenud väliskeskkond jõudnud ka majanduskasvu näitajatesse. Kolmandas kvartalis langes Venemaa majanduskasv 2,9 protsendini, võrrelduna 4,9 protsendiga esimeses ja nelja protsendiga teises kvartalis.

Tarbimine väike

OECD värske raport nimetab Venemaa majanduskasvu põhjusteks lisaks maailmamajanduse jahtumisele veel poliitilist ebakindlust, kehva teraviljasaaki ja euroala võlakriisi. Stabiliseerivaks faktoriks nimetatakse kapitali väljavoolu aeglustumist. Agentuur prognoosib selle aasta majanduskasvuks 3,4 protsenti ja järgmiseks aastaks 3,8 protsenti.

«Kui eeldada, et maailma majanduskasvu vedajate USA ja Hiina puhul on toimunud mingi majanduslik stabiliseerumine ning ees võiks olla pigem paranemine, siis võiks ka Venemaa majandus ja aktsiahinnad sellele positiivselt reageerida,» rääkis Õunmaa.

Tema sõnul on mõneaastases perspektiivis investeeringud Venemaale jätkuvalt atraktiivsed. «Venemaal on meeletu teede-, sealhulgas raudteedevõrgustik, aga nende kvaliteet on väga halb ja need nõuavad suuri uusi investeeringuid. Sama käib sadamate ja regionaalsete lennujaamade kohta. Nimetatud investeeringutest kasu saavate ettevõtete aktsiad võiks olla jätkuvalt väga atraktiivsed,» toonitas spetsialist.

Sulev Raigi sõnul võiks nafta praegust hinnataset (110 dollari kandis barrel) pidada stabiilseks. Samas pole nafta stabiilse hinna tingimustes naftafirmadel lihtne kasumit kasvatada, eriti arvestades kasvavaid kulusid. «Tuleb majandada efektiivsemalt, aga see on juba tõsine väljakutse ja eriti just riigi kontrolli all olevate ettevõtete jaoks,» ütles Raik.

Teine oluline sektor Venemaa jaoks on materjalid, mis on sel aastal olnud eelkõige majanduskasvu aeglustumise tõttu Hiinas väga ebapopulaarne.

«Ütleks, et tänu mitte kõige soodsamatele välisteguritele on kasumite agregeeritud kasv sel aastal olematu ja see seletab olulise osa turu liikumisest,» toonitas Raik. Tema sõnul on tarbekaupade sektoril küll üldiselt hästi läinud, kuid paraku ei muuda see suurt pilti, kuna nende osa indeksites on energia ja materjalidega võrreldes väike.

Õunmaa toonitas, et Venemaa SKT elaniku kohta on jõudnud tasemele, kus kestvuskaupade tarbimine võiks tunduvalt kasvada, tarbimine majapidamise kohta on jätkuvalt ligi kümme korda madalamal tasemel kui Ameerika Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles