Tallinki suuromanikud müüsid börsiväliselt 59 miljoni euro eest aktsiaid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tallinki suuromanikud Infortar, investeerimisfirmad Firebird ja Amber Trust müüsid börsiväliselt laevakompanii aktsiaid kokku 59 miljoni euro eest.

Läänemere suurim laevanduskompanii teatas eile, et Baltic Cruises Holdingu nimeline ettevõte omandas 15,73 protsenti Tallinki aktsiatest, tõustes sellega laevakompanii suuruselt teiseks aktsionäriks.

Baltic Cruises omandas Citigroup Venture Capital International Jersey Limitedi (CVCI) ja Citigroup International Finance Corporationi (CIFC) omanduses olevad 52,5 miljonit aktsiat hinnaga 1,1 eurot aktsia. Lisaks ostis ettevõte osalusi teistelt Tallinki suurematelt aktsionäridelt – suuromanikele Enn Pandile, Kalev Järvelillele ja perekond Hanschmidtile kuuluvatelt Infortarilt 28,3 miljonit aktsiat, investeerimisfirmalt Amber Trust 23,15 miljonit aktsiat ja investeerimisfondilt Firebird üks miljon aktsiat.

Teadaolevalt kuulub Baltic Cruises tütarfirmana sellesama aktsiaid müünud erakapitalifirma Citi Venture Capital Internationali ühele fondile, mis tähendab, et suurem osa või isegi kõik alates 2003. aastast nn Citigroupi omanduses olevad Tallinki aktsiatest vahetasid ilmselt lihtsalt juriidilist keha.

CVCI Londoni kontori esindaja Miguel Hernandez lausus telefonitsi, et tema on küll õige inimene, kellega Tallinki investeeringust rääkida, kuid ta ei ole volitatud ajakirjandusele mingeid kommentaare andma.

Infortari suuromanikud – Enn Pant, Kalev Järvelill ja perekond Hanschmidt – peaksid saama Tallinki aktsiate müügist igaüks 7,8 miljonit eurot.

Äriregistri andmetel kuulub 75 protsenti Infortari aktsiatest osaühingule Linandell, mille osakud jagunevad võrdselt Enn Pandile, Kalev Järvelillele ja perekond Hanschmidtile kuuluvatele osaühingutele.

Lisaks leppisid suurosanikud Amber Trust, Citi Venture Capital International, Ain Hanschmidt, Kalev Järvelill, Keijo Mehtonen ja Baltic Cruises kokku, et kuni 30. aprillini 2013 võib üle 0,1 protsendi Tallinki aktsiatest osta vaid Baltic Cruises ning seda ilma teisi osalisi informeerimata. Ehk teisisõnu: oma osalust võib järgneva nelja ja poole kuu jooksul märkimisväärselt suurendada vaid Baltic Cruises.

Tehingu kõige kummalisemaks asjaoluks on aktsia hind 1,1 eurot, mis on turuhinnast 42 protsenti kõrgem. Miks peaks keegi väikese osaluse omandamise eest maksma nii suurt preemiat, jääb mõistatuseks.

«Ausalt öeldes, ei oska arvata,» ütles SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing. Tema sõnul teenib Tallink head raha ja ilmselt võib öelda, et makstud hind on lähemal ettevõtte õiglasele väärtusele kui börsil kuvatav «turuhind».

Ühe finantsturgude spetsialisti sõnul on järelduste tegemiseks liiga vähe infot. Tegelikult ei tea avalikkus, kui paljude aktsiatega reaalseid tehinguid tehti. Läks ju suurem osa aktsiatest ilmselt lihtsalt üle ühelt juriidiliselt kehalt teisele, aga kes on selle omanikud, pole teada. Asjatundja sõnul võib olla tegemist mingi maksutehnilise tehinguga.

Teiseks, aga vähem tõenäoliseks põhjuseks võib olla Tallinki aktsia börsilt äraviimine. Oli ju Baltic Cruisesi pakutud hind ligilähedane Tallinki aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) hinnale. Sellele spekulatsioonile viitab ka nimi – Baltic Cruises.

Tallinki aktsia hind tõusis eilse uudise peale 11,5 protsenti, 0,862 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles