Rauamaagi hind on mõne kuuga kerkinud 60 protsenti

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised Hiina teraseturul Huaibeis.
Töölised Hiina teraseturul Huaibeis. Foto: SCANPIX

Rauamaagi tonni hind on viimase nelja kuuga kerkinud 60 protsenti 140,75 dollari tasemele , andes tunnistust sellest, et kuulutused toorainete hinnatõusu lõppemisest on enneaegsed, kirjutab Briti majandusleht Financial Times.

Miljardär Andrew Forresti asutatud Austraalia kaevandusettevõte Fortescue Metals Group  teatas eile, et jätkab septembris hinnalanguse tõttu kalevi alla pandud 9 miljardi  dollari mahus laienemispaanidega. Laiendus jätkab tööd jaanuaris ja peaks ettevõtte tootmismahu kolmekordistama.

Septembris langes rauamaagi tonni hind kolme aasta madalaimale, 88 dollari tasemele. Hinnalanguse põhjusena nimetati Hiina majanduse aeglustumist. Veel 2011. aasta lõpus oli tonni hind 200 dollarit ning septembrikuu hinnalanguse põhjal oletasid paljud analüütikud, et toorainete nn supertsükkel, mis kergitas Austraalia ja teiste toorainete poolest rikaste riikide majanduskasvu, on läbi saanud.

Nõudlus terasetootmise põhitooraine rauamaagi järele on kasvanud tänu Hiina ehituse ja tööstusaktiivsuse kasvule.

Kümne aastaga on Hiina nõudlus rauamaagi tonni hinna tõstnud 13,8 dollarilt enam kui 140 dollari tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles