Investorid kulla suhtes erinevatel seisukohtadel

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: SCANPIX

Samal ajal kui ühed investorid on kulla pikaajalises perspektiivis skeptilised, on mõned riskifondid hakanud tänu hinnalangusele väärismetallile rohkem tähelepanu pöörama, kirjutab The Wall Street Journal.

Kulla hind on langenud sel aastal 5,3 protsent, võrreldes rekordhinnaga 2011. aasta augustist on kulla hind langenud 16 protsenti. Kolm viimast kuud on väärismetallile halvim kvartal alates 2008. aasta finantskriisist.

Kulla hinnalanguse põhjuseks on maailmamajanduse väljavaate mõningane paranemine ja aktsiaturgude tõus, tänu millele on investorid hakanud otsima riskantsemaid investeerimisobjekte ning nn turvainvesteeringuid, nagu kuld, müüma.

Tuntud investoritest on kõige suurem kulla fänn John Paulson, kes sai tuntuks panustamisega USA eluasemeturu kukkumisele ning tema fond teenis sellega kõigi aegade suurima kasumi, 20 miljardit dollarit.

Paulsoni riskifondil on hiiglaslikud positsioonid börsil kaubeldavas kullafondis SPDR Gold Trust (nn kullaaktsiad), aga ka kullakaevandusfirmades AngloGold Ashanti, Detour Gold, NovaGold Resources ja Barrick Gold.

Pole teada, kas ta on oma kullapositsioone vähendanud, aga oma klientidele on ta öelnud, et usub endiselt kulda, kirjutab majandusleht.

Mitmed suured riskifondid on aga kullapositsioone vähendanud ja väidavad, et jäävad väärismetallist eemale ka edaspidi. George Sorose riskifond Soros Fund Management on müünud 100 miljoni dollari eest kullaaktsiaid ehk poole oma positsioonidest.

Kullapositsioone on vähendanud ka terve rida teisi suuri riskifonde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles