FBI asub uurima kiirtehingutega börsi manipuleeritavust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI.
FBI. Foto: SCANPIX

USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) on loonud koos USA väärtpaberi- ja börsikomisjoniga (SEC) uue üksuse, mis uurib arvutiga automaatselt tehtavate kiirtehingutega börsi manipuleerimise kahtlusi, kirjutab Financial Times.

Uurimise alla võetakse riskifondide ja teiste börsil tegutsejate algoritmil põhinevad kauplemisstrateegiad. Uued kauplemismeetodid võimaldavad asjatundjate hinnangul turuga manipuleerida. Näiteks teeb fond miljonitesse küündivaid ostukorraldusi, mis kohe tagasi võetakse. See mõjutab teisi turul tegutsejaid kauplema endale sobivas suunas. Väidetavalt niisugused kauplemisstrateegiad destabiliseerivad turgu ja seavad väikeinvestorid ebasoodsasse olukorda. Pooldajad aga kinnitavad, et see suurendab väärtpaberite likviidsust ja kahandab hinnakõikumist.

Tehingud on muutunud nii kiireks, et toimuvad tihti enne, kui info nende kohta laialdaselt levida jõuab, see tekitab küsimusi, kas pole mitte tegemist sisetehingureeglite rikkumisega.

FBI püüab SEC-iga tehtava koostöö abil suurendada oma pädevust finantskuritegude uurimisel, sest süvenevad kartused, et kontrollimehhanismid ja reeglid ei suuda tehnoloogia kiire arenguga sammu pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles