Danske: IMFi vaikimine Läti osas on murettekitav

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti riigilipp saatkonnahoonel Tallinnas
Läti riigilipp saatkonnahoonel Tallinnas Foto: Liis Treimann

On murettekitav, et ei Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ega Rootsi valitsus ole teinud ühtki tõsist katset hajutada turgude muret Läti rahvusvaluuta võimaliku devalveerimise pärast, kirjutavad Danske Marketsi analüütikud tänahommikuses turuülevaates.


Danske analüütikud eesotsas Lars Christenseniga märgivad, et mure Läti rahvusvaluuta devalveerimise pärast on viimasel nädalal järsult kasvanud. Õli valas tulle riigi peaministri Valdis Dombrovskise eile meedias ilmunud avaldus, kus ta küll lükkas devalveerimisvõimaluse ümber, kuid tõdes, et vahetuskursi muutuse korral ei oleks see mitte 10-15 protsenti, vaid 30 protsenti, kirjutab Danske.

Dombrovskis ütles eile õhtul CNBC-le antud intervjuus, et Läti pidi IMFi ja Euroopa Liiduga kiiresti laenuabi osas kokkuleppele saama ning mure võimaliku doominoefekti pärast regioonis on mõningal määral õigustatud.

Danske märgib, et Kesk- ja Ida- Euroopa turgudel tegutsejad keskenduvad jätkuvalt olukorrale Lätis. Analüütikud soovitavad silmas pidada Läti valitsusametnike iga võimalikku devalveerimist puudutavat vihjet, samuti seda, kas Rootsi keskpank ja valitsus kommenteerivad meie lõunanaabrite olukorda.

Läti negatiivsed uudised mõjutavad Danske analüütikute sõnul kogu Kesk- ja Ida- Euroopa turgu, kuid suurima negatiivse mõju riski all on Eesti ja Leedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles