Malmstein: kaaluda võib riigi pensionifondi loomist

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoober on pensionikogujatele oluliste otsuste tegemise kuu.
Oktoober on pensionikogujatele oluliste otsuste tegemise kuu. Foto: Toomas Huik

Pensionisüsteemi teise samba vastu usalduse taastamise ühe alternatiivina võiks kaaluda riigipoolse konservatiivse pensionifondi loomist riigikassa juurde, ütles finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein täna riigikogu ees esinedes.


«Oleme inspektsioonis jätkuvalt seda meelt, et võiks kaaluda osaku omanike õiguste suurendamist - muuta lihtsamaks fondide vahetamine, vaadata üle veel kord tasumäärad ja karmistada konservatiivsete fondide investeerimispiiranguid või alternatiivina kaaluda riigipoolse konservatiivse pensionifondi loomist riigikassa juurde,» lausus Malmstein.

Nimetatud muudatuste jõustumine võiks finantsinspektsiooni arvates aidata kaasa usalduse taastumisele pensionisüsteemi teise samba suhtes.

Malmstein tõdes, et praegune finantskriis on tugevalt puudutanud kohuslikke pensionifonde. Hindade langus maailma väärtpaberiturgudel on langetanud ka pensionfondide osakute väärtust. Seda maailma majanduses toimunut ei suuda muuta pensionifondi fondivalitseja parim hoolsus või kutseoskus. Investeerimisrisk on süsteemi olemuslik komponent ning see oli meile kõigile teada, rääkis Malmstein.

«Sellegipoolest ei saa eitada, et kohustuslike pensionifondide süsteem on hetkel teatud usalduskriisis. Rahuloluks ei peaks olema kellelgi põhjust - on see siis fondijuht, regulaator või järelvalvaja, rääkimata osaku omanikust,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles