LHV: Selveri otsus sunnib Kaubamaja prognoose ümber vaatama

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Panga analüütik Henri Adams.
LHV Panga analüütik Henri Adams. Foto: LHV

Tallinna Kaubamaja Selveri tegevuse Lätis külmutamise otsuse tõttu vaatab LHV Pank aktsiale antud ostusoovituse üle ning korrektuure tehakse ka ettevõtte majandusprognoosides.


LHV Panga analüütik Henri Adams tõdes, et teade Selverite tegevuse külmutamisest Läti jaekaubandusturul tuli aktsionäridele tõenäoliselt suure üllatusena.

«Selle käiguga põhimõtteliselt tunnistatakse, et laienemine Läti turule oli samm, mille oleks võinud astumata jätta,» ütles Adams. Tema sõnutsi on raske hinnata, kui kulukaks kogu ettevõtmine kujuneb - alustades kruntide soetamisest, poodide ehitamisest ja tööle seadmisest, kuni praeguse turult väljumisega seotud kuludeni. «Selge on see, et lühemas plaanis avaldab see kasumireale negatiivset mõju,» märkis ta.

Samas võib Adamsi sõnul uudisele vaadata ka teise nurga alt. Läti majanduskeskkond on jätkuvalt väga pingeline ning sisetarbimine on tunduvalt suurema surve all kui Kaubamaja koduturul, Eestis. Sealsete Selverite näol oli tegemist kahjumit tootva üksusega, kuhu tuli pigem raha sisse pumbata.

Eeldades, et nende sulgemisega seotud ühekordsed kulud kantakse selle aastanumbri sees, võivad Kaubamaja 2010. aasta tulemused olla juba märksa ilusamad, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles