1,4 miljardit krooni Telekomi müügiraha otsib väljundit

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heldur Meeritsa sõnul seisavad aktsiaturgudel ees investeerimiseks head ajad.
Heldur Meeritsa sõnul seisavad aktsiaturgudel ees investeerimiseks head ajad. Foto: Toomas Huik.

Telia Sonera-poolse ülevõtmisega laekub Eesti Telekomi väikeaktsionäridele lähiajal ca 1,4 miljardit krooni, mida pole mõne eksperdi sõnul just kõige kergem edasi investeerida.


NASDAQ OMX Tallinna börsi tegevdirektori Kalle Viksi sõnul toimuvad 16. oktoobril kõik kuu aega kestnud Eesti Telekomi ülevõtmispakkumise raames kokkulepitud tehingud ning pakkumise juba heaks kiitnud väikeaktsionärid saavad oma kontodele kokku 1,21 miljardit Eesti krooni.

Paari lähikuu jooksul lisandub sellele summale veel ca 200 miljonit krooni, mille saavad oma väljamüügiõigust kasutavad aktsionärid ning aktsionärid, kellelt Telia Sonera omandab aktsiad lõpliku ülevõtmise tulemusena.

Investeerimispankur Allan Martinson meenutas, et kui toimus Hansapanga ülevõtmine Swedbanki poolt, tuli Eestisse samuti suur hulk vaba raha, mida asuti üsna julgelt edasi investeerima.

Sarnast investeerimismelu Telekomi müügist saadud rahaga siiski tema hinnangul oodata pole, kuna turuolukord on sootuks teine.

Nii usub Martinson, et väikeinvestorid on selle raha investeerimisel suhteliselt konservatiivsed ning poleks ka imestada, kui osa neist saadud summad deposiiti suunavad või hoopis olemasolevaid võlgu kustutavad.

Kalle Viks hindas samuti, et eks investorite eelistused saadud raha kasutamisel on erinevad: arvatavasti leidub nii neid, kes maksavad tagasi oma eluasemelaene kui ka neid, kes otsustavad odavalt soetada nii kinnisvara kui väärtpabereid.

Tema arvates on loogiline suunata raha tagasi väärtpaberibörsile, kust see ka pärit on.

«Kolmandik või pool võiks sellest rahast turule tagasi jõuda,» märkis Viks.

Eesti Investorite Liidu juhatuse liikme Heldur Meeritsa arvates on loogiline, et enamik Eesti Telekomi seniseid väikeaktsionäre suunab oma raha ka edaspidi aktsiatesse, kuna järgneva 12 kuu jooksul võib turgude suhtes olla suhteliselt optimistlik.

Ka hindab Meerits, et osa Telekomi müügist saadud rahast liigub Eestist välja, kuna investorite teadmised on vahepeal kasvanud ning ka turud tõotavad selleks häid võimalusi pakkuda.

Samas ei usu ta, et üsna arvestatav hulk vaba raha meelitaks mõnda kohalikku ettevõtet kiiremas korras börsile pürgima.

Kalle Viks on siiski optimistlik ning ütles, et juba järgmisel aastal võiks Tallinna börs mõne uue ettevõttega täieneda. Seda enam, et nii Skandinaavias kui mujal on turud IPO'de osas taas tõusmas.

«Me saame ka ise ettevõtetelt selles osas päris palju päringuid. Eestis on mitmeid ettevõtteid, kes võiksid selle sammu ette võtta.»

Viksi sõnul on ta ise optimistlik, lootes juba järgmise aasta esimesel poolel taolisi uudiseid näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles