Ilves: investeeri tuttavatesse ettevõtetesse

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allahindlused Tallinna Kaubamajas.
Allahindlused Tallinna Kaubamajas. Foto: Mihkel Maripuu

Investeerida maksab geograafiliselt lähedastesse ettevõtetesse, mida tuntakse ning mille tegevuse kohta on saab võimalikult palju informatsiooni, soovitas Eesti üks edukamaid investoreid Rene Ilves tänasel investeerimismessil Rahakompass 2009.


Investeerimisel ei piisa vaid börsiteadete lugemisest, vaid ettevõtte tegevuse kohta annavad olulist infot ka ajalehed ning inimeste meelsus.


«Kui Eesti firma kohta on olulist infot näiteks Õhtulehes, siis USA Õhtulehte te tõenäoliselt ei loe,» selgitas Ilves.

Ilvese hinnangul on tugevamad, usaldusväärsemad ning seega investeerimiseks sobilikud ettevõtted praegu Tallinna börsil Merko Ehitus, Tallinna Kaubamaja, Harju Elekter ja Norma, Leedust TEO ning samuti Balti riikides tegutsev Swedbank.

Ilves märkis, et kuigi talle ei meeldi Norma juhtkond, aktsionäridega suhtlemine ning seotus Rootsi Autoliviga, maksab ettevõtte korralikult omanikutulu ning tal on piisavalt raha, et rasked ajad üle elada.
Tallinna Kaubamaja soovitas Ilves seetõttu, et tema hinnangul on suurettevõtja, NG Investeeringute suuromanik Jüri Käo käitunud väikeaktsionäridega igati ausalt. Ta oleks võinud käituda vastupidi ning väikeaktsionäridelt näiteks aktsiad ära võtta, kuid ta maksab hoopis neile ausalt iga aasta dividende, rääkis Ilves.

Ilves soovitas oma raha mitte paigutada ettevõtetesse, kus tundub, et juhtkond või suuromanikud ei käitu ausalt ning ettevõttest viiakse näiteks odava hinnaga vara välja. Näitena nimetas Ilves Nordeconi ja Lutermat ehk endist Kalevit. «See on ikka jube, mis Kalevis tehti, » lausus Ilves.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles