Balti börsid loovad eurodes kauplemiseks ühise turu

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna sõlmis NASDAQ OMX lepingu, millega omandas Tallinna börsist 93 protsenti. Pildil Tallinna börsi juht Andrus Alber (vasakul) ja NASDAQ OMX Nordic asepresident Henrik Elfving.
Täna sõlmis NASDAQ OMX lepingu, millega omandas Tallinna börsist 93 protsenti. Pildil Tallinna börsi juht Andrus Alber (vasakul) ja NASDAQ OMX Nordic asepresident Henrik Elfving. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

NASDAQ OMX gruppi kuuluvad Balti börsid teatasid täna kavatsusest käivitada uus ühine turg kauplemiseks Tallinna, Riia ja Vilniuse reguleeritud turgudel noteeritud aktsiatega.


Tallinna börsi teatel saab uue turu kauplemis- ja arveldusvaluutaks euro.



Kauplemiskoht on plaanis käivitada 2010. aasta esimeses pooles ja seda eeldusel, et börside liikmed on selleks valmis ja kohalikud finantsjärelevalveasutused annavad oma nõusoleku.



«NASDAQ OMX on pühendunud Eesti, Läti ja Leedu börside likviidsuse parandamisele ning usume, et ühise valuutaga kauplemiskoht on kasulik kõigile turuosalistele, noteeritud ettevõtetele ja investoritele nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil,» ütles NASDAQ OMX Nordic president Hans-Ole Jochumsen.



Tema sõnul parandab ühtses valuutas kauplemine ja arveldamine liikmetele ja investoritele ligipääsu Balti turule ning seeläbi muudab selle atraktiivsemaks.



Uus turg luuakse reguleeritud turgudega samale tehnilisele kauplemisplatvormile, mis tähendab, et liikmetele ja investoritele ligipääsuga seotud lisakulusid ei kaasne.



Loodaval turul on ühtne reeglistik ning see turg pakub kauplemisvõimalust kõigi Balti börsidel kaubeldavate aktsiatega, ehk nii Balti põhinimekirjas noteeritud kui ka Balti lisanimekirjas kauplemisele võetud aktsiatega.



Tehniline võimalus kauplemiseks kohalikus valuutas jääb alles ka pärast uue turu loomist, kuid on oodata, et kauplemise põhiosa liigub uuele turule ning likviidsus koondub ühte kohta.



Ühisturu käivitamise kuupäev otsustatakse koostöös börside liikmete, Balti keskpankade ja finantsjärelevalveasutustega.



Ettevõtete noteerimist kavandatav muudatus ei mõjuta ning see funktsioon jääb kohalikele börsidele.



Samuti ei muutu Balti turgudel noteeritud emitentide teabe avalikustamise reeglid ega info levitamise kanalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles