Pensionid kummitavad kahjumis Estonian Airi suuromanikku

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SASi reisilennukid
SASi reisilennukid Foto: SCANPIX

Estonian Airi suuromaniku SASi jaoks ei ole vaid kahjum see, mis sunnib aktsionäridelt lisaraha küsima. 11 miljardi Rootsi krooni suuruse augu on firma rahaseisu löönud ka töötajate pensioniplaan.


Rootsi E24 kirjutab, et uued raamatupidamisreeglid sunnivad puuduoleva raha võtma aktsiakapitalist.

7. aprillil kogunevad lennufirma aktsionärid erakorralisel koosolekul, et otsustada 5 miljardi euro mahus aktsiaemissiooni üle. SAS möönab, et pensionikohustused on üks nendest põhjustest, miks omanikelt viimase aasta jooksul juba teist korda lisaraha küsitakse.

Lennufirma investorsuhete juht Sture Stolen kinnitas, et penisonikulud ei ole küll peamine rahaküsimise põhjus, kuid see on üks osa. Stoleni sõnutsi on penisonivarade tootlus jäänud oodatust väiksemaks. Aasta lõpu seisuga oli puudu 10,8 miljardit Rootsi krooni. Praegu näitab lennufirma puudujääki väiksemana, amortiseerides aastas 600-700 miljonit krooni.

Aastal 2013 aga hakkavad kehtima uued raamatupidamisreeglid, mille kohaselt tuleb kulud kohe kajastada. Kuigi tegemist on vaid raamatupidamisliku muutusega, on sel ettevõtte finantspositsioonile dramaatiline mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles