Föderaalreservi tulevane juht jõudis juba börse tõsta

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplemine New Yorgi börsil.
Kauplemine New Yorgi börsil. Foto: RICHARD DREW/AP

USA Föderaalreservi järgmine juhti Janet Yellenit pole veel jõutud ametisse kinnitada, aga juba jõudsid tema väljaütlemised kergitada USA aktsiaindekseid uutele rekordtasemetele.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 0,45 protsenti 15 821,63 punktini. Laiemat aktsiaturgu peegeldav S&P 500 indeks kosus 0,81 protsenti ning lõpetas samuti uuel rekordtasemel, mis on 1782,00 punktil.

Täna asub Yellen USA Senati panganduskomitee ette, kes asub vaagima tema sobivust uuele ametikohale. Eile õhtul avaldas ta oma nn sissejuhatavad märkused, kus väitis, et USA keskpangal on majanduse ja töötuju abistamiseks veel palju teha, mida analüütikud tõlgendasid, et võlakirjade ostmise mahtude vähendamine, mida keskpank on varem lubanud, kohe nurga taga ei valitse. Teadaolevalt on keskpanga praegune asepresident Yellen olnud võlakirjade tagasiostuprogrammi tugev toetaja või isegi peaarhitekt.

«See pole ei poliitiline avaldus ega midagi taolist, aga ma arvan, et tema toon näitas, et kerge raha poliitika jääb kestma kauemaks, nagu näitab turu rektsioon,» ütles Reutersile investeerimisfirma Alan Lancz. «See oli kõige taaskinnitamine,» lisas ta.

Lisaks Yellenile mõjutas börse ka kaubamajaketi Macy’s oodatust paremad majandustulemused. Aktsia hind hüppas 9,4 protsenti uuele rekordtasemele 50,68 dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles