Katrin Rahe: finantsturgude eelmise aasta auhinnakandidaadid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Rahe.
Katrin Rahe. Foto: PP

Swedbanki investeerimisfondide fondijuht Katrin Rahe toob eelmise aasta finantsturge iseloomustades ja pensionifondide tootlust mõjutavate tegurite aasta auhinnakandidaadid.

Finantsturgude aasta üllataja. Jaapani keskpanga ja valitsuse jõupingutused päästa riik dekaadidepikkusest deflatsioonispiraalist. Investorite usku pingutuste tulemuslikkusesse peegeldab jaapani aktsiaturgude tugev tõus - Nikkei indeks tõusis jeenides üle 50 protsendi.

Aasta ehmataja. USA Föderaalreservi varasuvine vihje finantsvarade ostuprogrammi võimaliku lõpu osas. Laiapõhjalise müügilaine läbisid mai lõpus ja juuni alguses eelkõige varad, mis olid likviidsussüstidest seni enim võitnud, s.t. arenevate turgude aktsiad. Tugevalt nõrgenesid ka nende piirkondade valuutad. 

Aasta võitja. Eurodes mõõdetuna osutusid parima tootlusega varaklassiks meie fondide portfellides USA aktsiad. Seda võib ühtlasi pidada ka finantsturgudele normaalsuse naasmise oluliseks märgiks, sest USA aktsiahindasid mõjutas möödunud aastal eelkõige järk-järgult paranev majanduse väljavaade, mitte aga keskpanga tegevus või aasta läbi kestnud ja oktoobris haripunkti jõudnud poliitiline kemplemine eelarvekuristiku ja võla ülempiiri teemadel.

Aasta kaotaja. Fondi portfellides kaotasid eurodes mõõdetuna enim Ladina-Ameerika piirkonna aktsiad. Arenevate riikide majanduskasv ja finantsturud valmistasid üldiselt pettumuse. Samas on tulevikku vaadates oluline märgata, et arenevate regioonide majandustsüklid, eelarveline seis ja vastavalt ka finantsturgude väljavaated on hakanud olulisel määral üksteisest erinema.

Aasta trendimuutja. Kuld liikus aasta esimesel poolel välja üle 10 aasta kestnud tõusutrendist. Kulla tugeva kukkumise esmaseks trigeriks sai küll märtsis lahvatanud Küprose panganduskriisile järgnenud riiklike kullavarude realiseerimise otsus, kuid aasta teine pool näitas, et tegu on siiski tunduvalt laiemapõhjalisema liikumisega. Pensionifondid kulda ei investeeri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles