Tallinna börsist on saanud dividendiaktsiate börs

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel kuuel aastal pole dividende maksnud Arco Vara ja Baltika.
Viimasel kuuel aastal pole dividende maksnud Arco Vara ja Baltika. Illustratsioon: Allikas: Tallinna börs

Viimastel aastatel on üha rohkem Tallinna börsil noteeritud ettevõtetest hakanud investoritele dividende maksma – 13st põhinimekirjas noteeritud ettevõttest maksab omanikutulu tervelt kümme.

Kokku maksavad börsifirmad aktsionäridele sel aastal 82 miljonit eurot ja üha enam neist on hakanud avalikult välja kuulutama oma dividendipoliitikat.

Tegelikult oli dividendide maksmise poolest murranguline juba eelmine aasta, mil esimest korda hakkasid omanikutulu maksma kaks kõige suurema aktsionäride arvuga ettevõtet – Tallink ja Ekspress Grupp. Hans H. Luige omanduses olev meediakontsern maksis nii läinud kui ka sel aastal ühe sendi aktsia kohta. Tallink maksis aasta tagasi tervelt viis senti aktsia kohta ehk kokku 33,5 miljonit eurot; selle aasta väljamakse oli enam kui kolmandiku võrra väiksem – vaid 20 miljonit eurot, mis teeb kolm senti aktsia kohta.

LHV panga vanemanalüütiku Joonas Joosti sõnul sõltuvad Tallinki järgmise aasta dividendid eelkõige suvekuude edukusest. «Hea tulemuse korral on 0,04 eurot reaalne, aga kesise tulemuse või mitte piisavalt suure tõusu puhul jäävad 2014. aasta dividendid ilmselt samuti 0,03 eurole,» ütles ta. Swedbank ennustab Tallinkile 2,5-sendist dividendi aktsia kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles