Nafta hind hüppas järsult

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine Bahrainis.
Nafta tootmine Bahrainis. Foto: Hasan Jamali/AP

Konflikti eskaleerumine Iraagis kergitas eile järsult nafta hinda ning kukutas maailma aktsiabörse.

New Yorgis kaubabörsil hüppas nafta hind kaks protsenti 106,53 dollarini barrel, mis on selle kõrgeim hind alates septembrist. Kontinentidevahelise börsil kerkis brenti nafta hind 2,8 hind 113.02 dollari barrel, mis on samuti kõrgeim hind alates septembrist.

Iraak ekspordib umbes 2,5 miljonit barrelit ööpäevas, millest 300 000 jõuab USAsse. Viimastel aastatel on nafta tootmine Iraagis kasvanud järsult.

Ehkki esialgu jäävad rahutused naftatootmispiirkondadest kaugele, on turud skeptilised Iraagi võime suhtes kindlustamaks naftabarrelite jõudmist maailmaturule.

Viimastel aastatel on nafta hind liikunud suhteliselt kitsas hinnavahemikus ning kõikumised on mitme aasta väiksemad. Viimased sündmused on toonud kauplejad turule tagasi.

«Näeme hulgaliselt erinevaid inimesi, kes tulevad ja ostavad, eriti optsioonide turul,» ütles maaklerfirma Atlas Commodities partner Craig Tayler ajalehele The Wall Street Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles