Elektri börsihind Eestis oli mais Soomest kallim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartut läbiv kõrgepingeliin.
Tartut läbiv kõrgepingeliin. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) andmeil oli mais elektri börsihind Eestis Soome piirkonna omast kõrgem, kuid Läti ja Leedu hinnast madalam, vahendas ERR.

Eesti hinnapiirkonnas oli keskmiseks hinnaks mais 36,85 eurot megavatt-tunni kohta ehk 16 protsenti kõrgem aprilli hinnast ja Eesti hind oli Soome piirkonna omast 23 senti kõrgem, kuid samas 14,64 eurot madalam võrreldes 51,49 euroni ulatunud keskmise hinnaga Lätis ja Leedus.

NPS-i andmeil ühtis Eesti ja Soome elektri börsihind mais päev-ette turul 97,8 protsendil ajast ja ülekandevõimsuste puudujääki neil tundidel ei esinenud, aprillis oli sama näitaja veel 96,8 protsenti.

Eestisse imporditud maagaasi kuu keskmine hind oli aprillis Eleringi hinnangul 30,34 eurot megavatt-tunni kohta. Maagaasi hind mõjutab elektritootmise omahinda Lätis ja Leedus ning sinna imporditava maagaasi hind avaldab kaudset mõju ka elektrienergia hinna kujunemisele Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles