USAs räägitakse aktsiamullist

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplemine New Yorgi börsil.
Kauplemine New Yorgi börsil. Foto: SCANPIX

USA aktsaiturgude kaks aastat kestnud järjepidev tõus on pannud finantsspetsialiste spekuleerima, et sealsed börsid võivad olla mullis, kirjutab Bloomberg.

47 protsenti uudisteagentuuri küsitletud 562 spetsialistist arvab, et aktsiaturud on juba jätkusuutmatute tasemete lähedal ning 14 protsenti arvab, et mull on käes.

Biotehnoloogia aktsiate hinnad ületavad kasumeid (p/e suhe)  üle 500 korra, välja on ilmumas megatehingud, võlakirjade rekordmahtudes müük – kõik need on kergitanud S&P 500 indeksi peaaegu 30 protsenti 2007. aasta tipust  kõrgemale.

Ülekuumenemisega pole nõus USA keskpank (Föderaalreserv), kes ütles, et kui väiksemad biotehnoloogia- ja sotsiaalmeediaettevõtete aktsiad välja jätta on aktsiate hinnad võrdsed ajalooliste tasemetega.

«Nagu torm oleks tulemas,» ütles investeerimisfirma Fort Smith maakler Dane Fulmer. «Selleks, et pilvi näha, ei pea olema sünoptik,» lisas ta.

Alates 2009. aasta märtsist, mil aktsiad hakkasid finantskriis järel tõusma, on S&P 500 indeks kerkinud 193 protsenti, börsiettevõtete väärtused on kasvanud 15 triljoni dollari võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles