Tallinna börsi languse taga on peamiselt Tallinki nõrkus

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Suimets
Andres Suimets Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Tallinna börsi eelmise nädala languse põhjus oli peamiselt globaalsete turgude nõrkus, aga selle aasta 9-protsendilise languse taga on eelkõige Tallinki aktsia nõrkus.

«Välisinvestorite käitumises võis täheldada  eelmisel nädalal küll teatavaid närvilisuse märke, kuid eelkõige oli see tingitud börside globaalsest langusest kui nn rinderiigi staatusest,» ütles LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi.

Swedbanki Balti aktsiate vahenduse üksuse juht Andres Suimets lisas, et välisinvestorid on aeg-ajalt tundnud muret Ukraina konflikti võimaliku mõju pärast Tallinna ja teistele Balti börsidele, ent neid murenoote on tegelikult olnud pigem vähe ja veel vähem on olnud neid investoreid, kes sellest hirmust lähtuvalt oma investeeringuid Balti piirkonnas oluliselt vähendanud oleks.

«Pigem uuritakse, mida teevad teised investorid ja kuidas mõjutab Venemaa käitumine kohalikku inimest, tarbijat,» ütles Suimets. «Õnneks saab öelda, et välisinvestorid on üldiselt olnud kannatlikud ega ole kiirustanud põhjendamatute müükidega, mis tugineks ainult geopoliitilisele olukorrale, seda on näha ka Balti turgude üldisest tootlusest, kui Leedu börs paistab üle 7-protsendilise tootlusega väga positiivselt silma ja Tallinna börsiindeksi 9-protsendilise languse taga on suuresti Tallinki aktsia selle aasta nõrkus,» lisas ta. Suimetsa sõnul on turgu toetanud ka kohalike tarbijate pigem positiivne meelestatus, Ukraina konflikt pole inimesi sellises ulatuses ära ehmatanud, et kohalik jaemüük kannataks ja see julgustab ka välisinvestoreid jaesektori investeeringuid hoidma.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles