Päevakommentaar: börsil noteeritud kohtutoimik läheb ajalukku

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann

Tänaseks saab ajalooks ilmselt üks suurimaid kurioossume maailma finantsturgudel – börsil noteeritud kohtutoimik, milleks oli Järvevana aktsia.

Mäletatavasti jagunes Merko Ehitus 2008. aastal kaheks – ühte jäi ettevõtte majandustegevus ning teise, millest hiljem sai AS Järvevana, tõsteti kogu maadevahetuse kohtusaagaga seotud tegevuse ning võimaliku maksimaalse trahviraha, milleks oli 300 miljonit krooni (19,2 miljonit eurot) ehk 1,08 eurot aktsia kohta. Järvevanast sai ilmselt maailma ainus börsil noteeritud kohtutoimik.

Järvevana aktsia hinnaliikumine ei sõltunud mitte sellest, millised olid ettevõtte majandustulemused, sest Järvevanal majanduslikku tegevust ei toimunud, vaid suures osas pigem sellest, millised uudised tulid kohtusaalist ning milliseid signaale edastasid avalikkusele kummagi poole esindajad.

Näiteks 1. juulil, pärast seda, kui oli teatavaks saanud Järvevana süüdimõistmine riigikohtu poolt, kerkis aktsia hind üle nelja protsendi. Taolisi aktsia suuri liikumistega päevi oli veelgi.

Täna kaubeldi börsil Järvevana aktsiatega viimast päeva ja pea poolsada aktsionäri saavad oma raha kätte ülehomme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles