Venemaa keskpank suutis rubla kukkumise peatada

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rubla kurss eile õhtu Mokvas.
Rubla kurss eile õhtu Mokvas. Foto: SCANPIX

Venemaa Keskpanga ootamatu baasintressi tõstmine 17 protsendini peatas rubla kukkumise. Täna hommikul hüppas rubla kurss koguni üle kuue protsendi.

Täna öösel teatas Venemaa keskpank, et tõstab baasintressi 6,5 protsendipunkti võrra 17,0 protsendini, mis on intressimäära suurim tõus alates 1998. aastast, mil Venemaa otsustas riiklikke võlakirju mitte tagasi osta (default) ning rubla devalveerida.

«Keskpank püüab laviini peatada ning nii järsust intressi tõstmisest peaks piisama,» ütles Bloombergile investeerimisfirma Alliance Bernstein analüütik Slava Breusov. «Kuna prioriteediks on rubla kukkumise peatamine, siis ei mõtle mitte keegi, mida teha majandusega. Tegemist on erakorralise meetmega, mille abil keskpank püüab ära hoida halvima,» lisas ta.

Investeerimispanga Renaissance Capital analüütik Oleg Kuzmin kirjutas e-kirjas klientidele, et ilmselt hakkab keskpank täna massiivselt rublasid kokku ostma.

Täna kella üheksa ajal hommikul oli rubla tugevnenud dollari vastu veidi alla kuue protsendi 60,56 rublani dollar. Euro suhtes tugevnes rubla 5,5 protsenti 75,74 rublani euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles