Kristjan Lepik ja Viljar Arakas toovad turule kaks investeerimisfondi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Lepik.
Kristjan Lepik. Foto: Peeter Langovits.

Eesti kapitalil baseeruv,  Kristjan Lepiku ja Viljar Arakase osalusega firma TI Eften Varahaldus toob kolmapäeval turule kaks Eestist juhitavat ja siinsetele investoritele suunatud fondi, mis investeerivad erinevatesse aktsiatesse ja teistesse finantsinstrumentidesse üle maailma.

«Meid ootavad turgudel ees huvitavad ajad, mistõttu on praegu hea aeg sellise tootega alustamiseks,» lausus TI EfTENi investeerimiskomitee juht Kristjan Lepik.

Fond Maailma Pärlid keskendub üksikaktsiatele, mistõttu on sellel suurem risk ja ka kõrgem potentsiaalne tulu.

Globaalne Portfell on oma investeeringutes konservatiivsem, paigutades juhul, kui aktsiate riskitase läheb liiga kõrgeks,  raha ka toorainesse, võlakirjadesse, hoiustesse indeksiantsiatesse, toorainesse.

TI EfTENi investeerimiskomitee juhi Kristjan Lepiku sõnutsi võetakse inevsteeringutes pikaajaline, 5-10 aasta perspektiivis nägemus ning otsitakse väärtusinvesteeringuid.

Fondijuhina asub tööle Miko Mälberg, kes on kõrghariduse omandanud USAs Louisiana Ülikoolis ning enne Efteniga liitumist töötas Swedbankis. Fondide investesteerimiskomiteed juhib Kristjan Lepik. Fonde hakkab administreerima Swedbank, kes teostab investeeringute üle kolmanda osapoolena järelvalvet ja fondiosaku puhasväärtuse (NAV) arvutamist. Fondid on registreeritud Finantsinspektsioonis.

EfTEN Capitali tegevjuht Viljar Arakas lausus, et firmaga seotud osapooled paigutavad fondi 30 miljonit krooni. Kuue kuu perspektiiviks loodetakse fondi maht kasvatada 100 miljoni kroonini.

Araka sõnul on laiem ambitsioon kohalikul varahaldusturul kasvada oluliseks tegijaks, kaasates ühe katuse alla erinevate kompetentsidega inimesi.

Miinimuminvesteeringu nõuet fond ei sea ning põhimõtteliselt võiks investor märkida ka vaid ühe fondiosaku, mille väärtus on 10 eurot. Nii väikest summat ei ole erinevate lisanduvate tasude tõttu mõtet investeerida, kuid 10 000- 20 000 kroonine investeering oleks Arakase sõnutsi juba väga mõistlik.

Osakute väljalasketasu on 0,2 protsenti, valitsemistasu 1,2 protsenti ning edukustasu tuleb maksta 10 protsenti. Edukustasu tuleb maksta siis, kui tootlus ületab võrdlustaseme, milleks EfTENil on 12-kuu Euribor, mis praegu on 1,4 protsendi tasemel.

Lepiku sõnutsi on pikaajaliseks eesmärgiks seatud aktsiaturgude keskmine, 11-12 protsendiline aastatootlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles