Börsil on vana hea uimasus tagasi

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs.
Tallinna börs. Foto: Tairo Lutter

Kui selle aasta kaks esimest kuud olid lootustandvad ning aktsiad tegid Tallinna börsil päris korraliku tõusu, siis hilisemad kuud on näidanud, et kõik on endine ning «vana hea uimasus» on tagasi.

Börsiindeks OMXT langes mais 2,4 protsenti 856,6 protsendini. Viimati langes indeks detsembris. Börsi käive oli mais 11,5 miljonit eurot, mis on 11,6 protsenti väiksem kui eelmise aasta samal kuul.

Aasta alguses tegi Tallinna börs üsna korraliku tõusu, sest investorid panustasid sellele, et Euroopa Keskpanga võlakirjade ostuprogramm ehk rahatrükk kergitab ka kohalikku börsi. Paistab, et laiemalt investorid optimismilainega siiski kaasa ei läinud ning märtsis ja aprillis tõusis börsiindeks tagasihoidlikult (vastavalt 0,74 ja 1,73 protsenti) ning mais toimus hoopis langus.

Osaliselt oli maikuu langus siiski tehniline. Nimelt olid selles kuus ka päevad, mil fikseeriti Arco Vara, Harju Elektri ning Merko Ehituse dividendisaajate nimekiri. Päev pärast dividendiõiguslike aktsiatega kauplemise viimast päeva nende hind tavaliselt dividendisuuruse võrra langeb.

Merko Ehituse aktsia oligi maikuu suurim langeja. Ettevõte maksab aktsionäridele dividende 41 senti aktsia kohta ning 23 senti aktsia kohta aktsiakapitali vähendamisest tulenevaid makseid ning dividendiõiguslike aktsiatega kauplemise viimane päev oli 21. mai.

Sel päeval kukkus Merko Ehituse aktsia hind 6,2 protsenti andes peaaegu poole väärtpaberi kuisest hinnalangusest.

Languse teise poole peasüüdalane on arvatavasti tuntud väikeinvestor Stefan Andersson, kes ütles Äripäevale, et müüs nii Merko kui ka Olympic EG aktsiaid.

Tallinna börsi kauplemismahud on nii väikesed, et oluliselt võivad aktsia hinnaliikumist mõjutada ka väikeaktsionäride tehingud. Merko Ehituse kauplemismaht jäi mais alla 100 000 aktsia, mis tähendab, et suuri hinnaliikumisi võivad põhjustada üsna väikesemahulised positsioonide võtmised või likvideerimised.

Olympic EG aktsia on likviidsem ning üksikute investorite mõju sellele väärtpaberile väiksem. Olympicu käive oli mais 3,6 miljonit eurot olles sellega aktiivseimalt kaubeldud väärtpaber Tallinna börsil.

Enam kui miljoni euro suuruse käibe tegid mais veel Tallinki aktsia (2,5 miljonit eurot), Tallinna Vee (1,6 miljonit eurot) ja Silvano FG aktsia (1,2 miljonit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles