Kõige paremad investorid on vanaemaealised

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Noored mehed ja naised vanuses 21–30 eluaastat, kes te olete börsihuvilised ning soovite pensionivara koguda ja aktsiatesse investeerida! Kõige targem on teil osaleda investeerimisvõistlustel ja börsimängudel, näiteks LHV korraldataval iga-aastasel «Börsihail». Investeerimiseks kavandatav päris raha on teil mõttekam anda oma vanaema kätte, sest tõenäoliselt suudab tema seda kümneid kordi edukamalt kasvatada.

Nimelt näitab Tallinna Tehnikaülikooli vanemteaduri Tõnn Talpsepa (33) teadustöö, et Tallinna börsil on kõige paremat tootlust teeninud 70-aastaste ja vanemate naiste aktsiaportfellid. Kui aktsiatega tavatsetakse eelkõige seostada 21–30-aastaseid mehi (aga ka naisi), keda filmides kujutatakse raha paremale ja vasakule kühveldavate edukate börsimaakleritena, siis nende portfellide tootlus on väike, et mitte öelda katastroofiliselt vilets.

Talpsepp uuris oma teadustöös, mis oli ühtlasi osa tema doktoritööst, Tallinna börsil noteeritud aktsiatesse investeerinud inimeste aktsiakauplemist ja aktsiaportfelle ajavahemikul 2004. aasta 1. jaanuarist kuni 2008. aasta 30. juunini. Sel ajavahemikul oli Eesti juba astunud Euroopa Liitu ja Tallinna börs tegi kolm aastat tugeva tõusu. Perioodi lõpus oli aga juba tunda ka kinnisvarabuumi lõhkemise eelset jäist hingust ja viimased poolteist aastat meie börsiindeks langes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles