Andrus Alber: inimesed on valmis jälle investeerima

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Alber.
Andrus Alber. Foto: Tallinna börs.

Tallinna börsi juhatuse esimehe Andrus Alberi sõnul näitab väikeinvestorite aktiivne kauplemine börsil seda, et inimesed on taas valmis investeerima.


Alber kirjutab Investmentori blogis, et eilne päev oli tehingute arvult märgilise väärtusega. Hommikutundidel tehtud tehingute tulemusena on sel aastal tehtud rohkem börsitehinguid kui terve 2009. aasta jooksul kokku.

Senise trendi jätkudes tehakse aasta lõpuks pea 100 000 tehingut. Eesti puhul on see igati hea tulemus. Viimase 10 aasta lõikes tehti rohkem tehinguid vaid 2007.aastal ning börsi loomisest alates on parem olnud veel vaid 1997. aasta.

Käive on börsil tagasihoidlik, kuna kauplevad põhiliselt jaeinvestorid. See näitab kohalike väikeinvestorite usalduse taastumist Eesti majanduse ja ettevõtete vastu ning inimeste valmisolekut jälle investeerida.

Viimastel nädalatel on näha päevakäivete olulist kasvu võrreldes suvekuudega ning oktoober oli selle aasta paremuselt teine kuu pärast jaanuari.

«Aasta kokkuvõttes jääme aga tõenäoliselt eelmise aasta tulemusele alla ning 2010. aasta käibest väiksemaks võib jääda vaid börsi loomisaasta 1996,» nendib Alber.

Samas tõdeb ta, et suuremate institutsionaalsete investorite tagasimeelitamine ei ole lihtne. Telekomi lahkumise järel on arvestatava käibega ettevõtteid väga vähe, eelkõige Olympic ja Tallink.

Tallinna Vesi kui välisinvestorite üks lemmikuid läbi aastate on aga kistud poliitilistesse tõmbetuultesse ning see investeerimisjulgust ei suurenda.

«Seetõttu olin (ja olen) nii mina kui paljud teised veendunud, et Eesti Energia börsile toomine on kohaliku kapitalituru ja välisinvestorite juurde meelitamise aspektist väga oluline.

Loodan väga, et pärast valimisi on poliitikutel julgust Energia börsiplaanide juurde tagasi pöörduda ning ka Tallinna Vesi saab jätkata oma tegevust asjalikumas õhkkonnas,» kirjutab börsijuht.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles