Kõik ootavad Draghilt üllatust

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi
Mario Draghi Foto: SCANPIX

Spetsialistid usuvad, et Euroopa Keskpanga president Mario Draghi peab järgmisel neljapäeval tegema midagi üllatuslikku, sest muidu riskib ta euro tugevnemisega, mis aga takistab keskpanga jõupingutusi inflatsiooni kiirendamiseks.

«Ta tõmbab kübarast jänese, me lihtsalt ei tea, mis selleks jäneseks on,» ütles Bloombergile Londonis asuva varahaldusfirma BMO Global Asset Management peaökonomist Steven Bell. «Euro nõrgeneb tugevasti,» lisas ta.

Uudisteagentuuri hinnangul alandavad analüütikud euro kursi aastalõpu- ja esimese kvartali prognoose kiireimas tempos alates märtsikuust, mil Euroopa ühisraha liikus Euroopa Keskpanga varaostuprogrammi ehk rahatrüki alguse tõttu 12 aasta madalaimale tasemele.

Euro kursi tulevikutehingud (optsioonid) signaliseerivad, et 70-prostendilise tõenäosusega langeb euro sellele tasemele aasta lõpuks.

Meetmeteks, mida keskpank võib rakendada, on keskpanga hoiuseintressi, mis on miinus 0,2 protsenti, alandamine veel 0,2 protsendipunkti võrra. EKP võib veel suurendada varaostude mahtusid lülitades programmi ettevõtete ja kohalike omavalitsuste võlakirju ning reegli, mis keelab osta võlakirju, mille intress on hoiusest väiksem, eemaldamine.

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi andis mõista, et laiendab majanduse stimuleerimise vahendeid, aga ei vihjanud, mis need võiksid olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles