Järsk langus peatas Hiina aktsiaturgudel kauplemise

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiakauplejad börsimaakleri büroos Shenyangi linnas. Pilt on üle turu lausroheline - mis Hiinas on languse värv.
Aktsiakauplejad börsimaakleri büroos Shenyangi linnas. Pilt on üle turu lausroheline - mis Hiinas on languse värv. Foto: Xinhua / Sipa USA

Aasta esimest kauplemispäeva seitsmeprotsendise langusega alustanud Shanghai ja Shenzheni aktsiaturgudel peatati kauplemine.

Oodatust kehvemad tööstusaktiivsuse näitajad ning nõrk jüaan vallandasid aasta esimesel börsipäeval Hiinas müügilaine, mis intensiivistus pealelõunaks, vahendas Reuters. Kui indeksid olid juba kukkunud viis protsenti, peatati turgudel kauplemine 15 minutiks, kuid kui pärast seda lausmüük jätkus, lõpetati tänaseks kauplemine üldse.

See on esimene kauplemispäev Hiina aktsiaturgudel, kui kasutati n-ö «kaitsmeid», ehk aktsiakauplemise kiiret peatamist lumepallina kasvava müügi tõkestamiseks.

Shanghai koondindeks SSEC kaotas tänasega 6,9 protsenti väärtusest, peatudes 3296,66 punktil. Tehnoloogiaaktsiate indeks CSI 300 kukkus seitse protsenti.

Hongkongi aktsiaturul oli mõnevõrra rahulikum, kuid ka Hang Sengi indeks langes kolm protsenti.

Reedel avaldatud ametlik tööstusaktiivsuse statistika näitas juba viiendat kuud kestvat tootmismahu kahanemist. Paanika börsil vallandus aga peamiselt täna hommikul avaldatud erasektori uuringu peale, mille kohaselt on tootmismahu kahanemine kestnud juba kümme kuud ning kiirenenud novembris.

«See kukkumine oli ilmselt intensiivse müümise vallapäästja ning seepeale rakendunud «kaitse» suurendas paanikat, sest likviidsus oli ühtäkki kadunud ja see on midagi, mida keegi pole varem kogenud,» selgitas Reutersile Gu Yongtao, Cinda Securitiese analüütik. «See oli kiinijooks.»

Paanika Hiinas mõjus ka teistele Aasia turgudele laostavalt. Tokio indeks Nikkei 225 kukkus 3,1, Taiwani indeks 2,7 ning Söuli indeks KOSPI 2,2 protsenti. Languses olid ka muud Aasia peamised aktsiaturud Karachist Jakartani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles