Hiina nakatas kogu maailma börsid langusega

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiakaupleja tukub Hiinas Fuyangi linnas börsimaaklerifirmas hindu kuvava ekraani ees.
Aktsiakaupleja tukub Hiinas Fuyangi linnas börsimaaklerifirmas hindu kuvava ekraani ees. Foto: STR / AFP

Aasta esimesel börsipäeval seitsme protsendini küündiva languse läbi teinud Hiina aktsiaturud nakatasid ka muu maailma - aktsiaindeksid on praegu miinuses pea kõigil Euroopa ja Lähis-Ida turgudel ning ilmselt avanevad punases ka Ameerika turud.

Täna pärastlõunal oli Londoni börsiindeks FTSE 1,9 protsenti, Pariisi CAC 2,3 protsenti, Amsterdami AEX 2,6 protsenti ning Frankfurdi DAX koguni 3,6 protsenti miinuses võrreldes eelmise aasta viimase börsipäeva sulgemistasemega.

Palju parem ei ole pilt ka Lähis-Idas, kus Saudi Araabia ja Iraani vahel tekkinud poliitilised pinged on samuti aktsiaturule kandunud. Dubai ja Katari turud olid täna pärastlõunal üle ühe protsendi, Saudi Araabia turg aga 0,6 protsendiga punases.

«See on inetu algus aastale,» ütles Bloombergile Commerzbanki Londoni analüütik Peter Kinsella. «Võib ju olla uus aasta, aga vanad probleemid on jätkuvalt esil. Mured Hiina kasvu pärast pole kuhugi kadunud.»

«Pole hea, kui esimesel korralikul kauplemispäeval uuel aastal selline asi juhtub,» märkis Bloombergile Patric Spencer, Robert W Baird & Co väärtpaberite divisjoni asejuht. «Tänavust turgu hakkab domineerima volatiilsus. Lähis-Idas on lähiajal esile kerkimas probleemid ja ka Hiina tööstuse statistika tekitab turgudel muresid.»

Frankfurdi turul kannatasid enim kaevanduste ja autotööstuse aktsiad. Daimleri aktsiad kukkusid 4,3 protsenti pärast finantsjuhi teadet, et kommertssõidukite divisjoni erladamise mõttest on loobutud. Rehvitootja Continentali aktsiad langesid 3,7 protsenti, seda peamiselt hirmu tõttu, et diisliskandaali tõttu vähenenud Volkswagenite müük kahandab ka rehvitehaste sissetulekuid.

Sarnaselt aktsiatele kukkus täna enamik Aasia ja muu maailma valuutasid võrreldes USA dollariga. Korea won kaotas väärtusest 1,3, protsenti, Austraalia ja Uus-Meremaa dollarid ligi protsendi. USA dollari kõrval oli teine täna väärtust kogunud valuuta Šveitsi frank.

Kaks ja pool tundi enne New Yorgi börside avanemist eelturul olid miinuses ka Nasdaqi ja Dow Jonesi indeksid.

Osalt on muu maailma turgude reaktsioon langusele Hiinas seotud globaalsete investeerimisfondide sageli kasutatava strateegiaga, mille kohaselt tuleb ka muu maailma vara portfellis vähendada kui ühel turul (Hiinas) vara väärtus kahaneb, et geograafiline tasakaal portfellis säiliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles