Nafta hind läks taas lendu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurauk Texases, USAs.
Naftapuurauk Texases, USAs. Foto: SCANPIX

Nafta hind läks täna suurele tõusule pärast seda, kui Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) avaldas ennustuse, et USA kildanafta toodang hakkab sel aastal vähenema.

Peamiselt USAs jälgitav nafta WTI (West Texas Intermediate) hind oli eile õhtuks hüpanud 7,4 protsenti 31,84 dollarini, peamiselt Euroopas jälgitav Brenti nafta kallines 5,8 protsenti 34,92 dollarini barrel.

Agentuur ütles täna avaldatud prognoosis, et kildanafta tootmine USAs langeb tõenäoliselt sel aastal 600 000 barreli ja 2017.  aastal 200 000 barreli võrra ööpäevas. Eelmisel nädalal avaldatud andmete kohaselt on naftapuurtornide arv seal langenus madalaiamale tasemele alates 2009. aasta detsembrist.

„Positiivne sentiment aktsiaturgudel ja USA puuraukude arvu languse mõju avaldab nafta hinnale teatavat toetust,” ütles Reutersile Hollandi suurpanga ABN Amro vanemökonomist Hans van Cleef.

Vaatamata tänasele hinnatõusule on analüütikute sõnul turg endiselt nõrk, eriti seetõttu, et nõudluse kasv aeglustub.

„Järsk nõudluse kasvu aeglustumine viimastel kuudel (eriti bensiini järele) on võtmeks meie pessimistlikule vaatele ning ootusele, et taastumise periood saab olema pikk,” kirjutasid klientidele investeerimispanga Morgan Stanley analüütikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles