Seitse aastat tagasi algas ajaloo üks võimsamaid börsitõuse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs
Tallinna börs Foto: Tairo Lutter / Postimees

Täna seitse aastat tagasi oli finantskriisi kulminatsioon ning algas pikk ja kestev börsitõus, mis kestab tänaseni.

Börsitõus, mida nimetatakse ka härja- või pullitõusuks on tänaseks kestnud 84 kuud, samal ajal kui varem on USA börside keskmine tõus kestnud 59 kuud, kirjutab Reuters.

Ehkki ka praeguse tõusu protsent on üle keskmise, pole see nii võimas kui tõusu kestvus. Seitsme aastaga on USA börsiindeks S&P 500 kerkinud 193 protsenti, mis on suuruselt viies tõus Wall Streeti ajaloos. Alates eelmise sajandi kolmekümnendatest aastatest on USA börsidel olnud 13 tõusuperioodi keskmise tõusuga 167 protsenti.

Dow Jonesi tööstuskeskmine ja peamiselt tehnoloogisektorit esindav Nasdaqi koondindeks on seitsme aastaga kerkinud vastavalt 159 ja 266 protsenti.

Nagu öeldud algas tõus pärast seda kui S&P 500 indeks oli võrreldes 2007. oktoobriga (1565,15 punkti) kukkunud 56,3 protsenti 676,53 punktini.

9. märts 2009 oli päev, mil finantskriisi aegsesse madalpunkti oli kukkunud suurem osa maailma börse, nii ka meie oma.

Tallinna börsiindeks OMXT kukkus võrreldes 2007. aasta 6. veebruariga, mil oli meie börsi buumiaegne tipp, 76,5 protsenti 244,99 punktini. Alates sellest ajast on meie börsiindeks kerkinud 3,9 korda 951,4 punktini. Buumiaegse tipuni on puudu meie börsiindeksil veel 10 protsenti.

Tallinna börs saab 31. mail 20-aastaseks ning selle ajaga on meil toimunud kaks börsibuumi ja kaks krahhi. Esimene börsitõus oli meil üsna lühike – 14 kuud, aga teise kestvus tunduvalt pikem – 97 kuud.

Eriti muljetavaldavad on kahe tõusu suurused. Esimese börsibuumi ajal kerkis börsiindeks 5,9 korda, teise ajal koguni 11,5 korda.

Kõige suurema tõusu on seitsme aastaga teinud Silvano FG aktsia (6,8 korda) ning suurima languse Baltika aktsia (-42 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles