Tallinna börsiindeks liigub rekordi suunas

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs
Tallinna börs Foto: SCANPIX

Erinevalt enamikust lääneriikide aktsiaturgudest pole meie börs seni veel kriisieelse tasemeni jõudnud. Siiski on selle aasta esimesed kuud kergitamas indeksi rekordtasemele suhteliselt lähedale.

Tallinna börsiindeks OMXT kerkis märtsis 4,72 protsenti ning lõpetas kvartali 970,6 punktil. Kolme esimese kuuga kosus OMXT 7,97 protsenti.

Mäletatavasti kerkis Tallinna börs rekordtasemele, mis on 1043,29 punkti, 2007. aasta veebruari alguses. Seega jääb rekordtasemeni tõusta vaid seitse protsenti.

Teisipäevane uudis selle kohta, et LHV tuleb börsile mai keskel tekitas meie finantsspetsialistide ja investorite seas suurt elevust. Loodetakse, et uus tulija ergutab meie väljasuremise lähedal olevat aktsiaturgu.

Paraku esimesel päeval oli börsi reaktsioon pigem negatiive. OMXT indeks langes teisipäeval 0,6 ning kolmapäeval 0,17 protsenti. Tänane börsipäev oli siiski mõnevõrra teises puust kergitades indeksit 0,58 protsenti.

Üllatavalt suur oli märtsis börsi käive ulatudes 26,6 miljonit eurot. Viimati oli ühe kuu käive nii suur 2011. aasta augustis. Viimati nägime üle 20 miljoni euro suurust käivet kolm aastat tagasi, 2013. aasta märtsis.

Nagu võib arvata, andis suurema osa käibest, 17 miljonit eurot, Tallinki aktsia. Tallinki aktsiatega toimuvad viimasel ajal suhteliselt suured liikumised. Detsembris ostis suuromanik Infortar 13,5 miljonit laevafirma aktsiat, mis moodustab kaks protsenti aktsiatest.

Suuruselt teine aktsionär, Baltic Cruises Holding on ostnud börsivälise tehingu käigus 14,08 miljonit laevafirma aktsiat, mis moodustab kaks protsenti ettevõtte aktsiatest. Lisaks on ostnud Tallinki nõukogu liige Lauri Kustaa Äimä börsiväliselt turult 400 000 ja temaga seotud investeerimisfond UAB D Investiciju Valdymas samuti 400 000 Tallinki aktsiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles