Brexit kukutas naela ja nõrgestas eurot

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutakursside tabel Londonis pärast brittide rahvahääletust, mis kukutas naela kurssi kõikide suuremate valuutade suhtes.
Valuutakursside tabel Londonis pärast brittide rahvahääletust, mis kukutas naela kurssi kõikide suuremate valuutade suhtes. Foto: SCANPIX

Brittide rahvahääletuse tulemus, kus väikese ülekaaluga võitsid Euroopa Liidust lahkumise pooldajad, kukutas Suurbritannia naela 31 aasta madalaimale tasemele ning nõrgestas märkimisväärselt ka eurot.

Naelsterlingi kurss kukkus referendumijärgsel hommikul 10 protsenti 1,3228 dollarini, mis on selle valuuta nõrgim kurss alates 1985. aasta septembrist. Hiljem nael siiski veidi tugevnes kuid on siiski seitse protsenti nõrgem kui eile. Naela toetas veidi Suurbritannia keskpanga juhi Mark Carney kommentaar, kes lubas riigi valuutat vajadusel toetada.

„Suurbritannia hääletas Euroopa Liidust lahkumise poolt ning see otsus lööb Briti majandust raskel ajal,“ ütles Reutersile Morgan Stanley valuutaturgude peastrateeg Hans Redeker, kelle sõnul investorite tähelepanu keskendub nüüd riigi hiigelsuurele jooksevkonto defitsiidile ning riigi majanduskasv tõenäoliselt aeglustub.

Morgan Stanley ennustab, et naela kurss langeb kursivahemikku 1,35 kuni 1,30 dollarit.

Suurbritannia juhtiv pank, HSBC prognoosib naela kursi langust kolmanda kvartali lõpuks 1,25 dollarini ning selle aasta lõpuks 1,2  dollarini. Panga analüütikud ennustavad ka eurole langust 1,10 dollarini aasta lõpuks. Varem prognoosisid nad euro kursiks 1,20 eurot.

Euro on surve all peaaegu kõikide valuutade suhtes, sest investorid kardavad, et Brexit põhjustab eurovastaste liikumiste tugevnemist Euroopas.

Täna nõrgenes Euroopa ühisraha dollari suhtes 2,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles