Eesti Pank on trükkinud juba pea kolm miljardit eurot (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti panga kauplemisruum.
Eesti panga kauplemisruum. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Pank ostis Euroopa Keskpanga võlakirjaostuprogrammi raames oktoobris 192 miljoni euro väärtuses võlakirju. Kokku on Eesti Pank ostnud võlakirju ehk loonud uut raha 2,95 miljardi euro väärtuses.

Euroala keskpangad alustasid 2015. aasta märtsis võlakirjade kokkuostuprogrammi ehk rahatrüki (QE) programmiga summas 60 miljardit eurot kuus. Algselt plaaniti programmi kestvust vähemalt 2016. aasta septembri lõpuni. 2015. aasta detsembri alguses otsustas EKP programmi pikendada ja laiendada, ostes 60 miljardi euro võrra kuus võlakirju kokku vähemalt 2017. aasta märtsini. 2016. aasta aprillis rakendus EKP otsus laiendada võlakirjade kokkuostuprogrammi 80 miljardi euroni kuus

Lisaks riigi- ja muu avaliku sektori võlakirjadele ostetakse ka ettevõtete võlakirju. Eesti Pank on ostnus võlakirju kokku 66 miljoni euro eest Eleringi võlakirju. Ostukõlbulikud on ka Eesti Energia võlakirjad, neid aga ostab Soome Pank.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles