LHV tuleb passiivsete fondidega välja juba sel nädalal

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV suuromaniku Rain Lõhmuse sõnul ei põhine LHV kultuur isikukultusel.
LHV suuromaniku Rain Lõhmuse sõnul ei põhine LHV kultuur isikukultusel. Foto: Eero Vabamägi

Varahaldusfirma LHV Varahaldus pakub alates käesolevast nädalast aktiivselt juhitud pensionifondide kõrval kaht uut, passiivselt juhitud pensionifondi: teise samba fondi LHV Pensionifond Indeks ja kolmanda samba fondi LHV Pensionifond Indeks Pluss, teatas ettevõte. Kõige eelduste kohaselt hakatakse uusi fonde müüma neljapäeval.

Passiivsete fondide peamiseks omaduseks on see, et aktiivset varade juhti­mist neis ei toimu. Fondid on pidevalt turgudele investeeritud ja nende tootlus järgib lähedaselt globaalsete turgude liikumisi. LHV Pensionifond Indeks ja LHV Pensionifond Indeks Pluss fondidel puudub osakute tagasivõtmistasu ja haldustasu on 0,39 protsenti aastas.

LHV Varahaldus juhatuse liikme ja passiivsete fondide fondijuhi Joel Kukemelki sõnul on mõlema pensionifondi investeeringute portfell jaotatud mitmekesiselt, globaalseid indekseid järgivatesse likviidsetesse investeerimisfondidesse. «Fondide investeeringute struktuuri koostades pidasime oluliseks vältida soovimatut vastaspooltega seotud riski, sellepärast ei investeeri meie fondid tuletisinstrumentidega loodud fondidesse,» selgitas Joel Kukemelk.

Teise samba fond LHV Pensionifond Indeks investeerib kuni 75 protsemti varadest aktsiafondidesse ja ülejäänud varad paigutatakse kinnisvarafondidesse. Kolmanda samba Indeks Pluss kogu fondi vara on aktsiariskiga. Võlakirjadesse LHV passiivsed pensionifondid ei investeeri. Investeeringud aktsiatesse investeerivatesse fondidesse jagunevad kolme turuliigi vahel – arenenud turud, arenevad turud ja piiriturud – vastavalt nende ligilähedasele osakaalule maailma sisemajanduse koguproduktist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles