IEA: OPEC-i riigid pumpavad toornaftat rekordtasemel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPECi peakorter Viinis.
OPECi peakorter Viinis. Foto: Reuters

Naftakartelli OPEC 14 liikmesriiki pumpasid oktoobris maapõuest toornaftat rekordtasemel - 33,83 miljonit barrelit päevas, teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) neljapäeval.

OPEC-i liikmed kogunevad 30. novembril Viini, kus arutatakse lepet tootmise kärpimiseks.

Ühenduse liikmed, eesotsas Saudi Araabiaga, teatasid septembris Alžiiris üllatuslikult, et jõudsid kokkuleppele tootmise kärpimises.

Tollal öeldi, et tootmist tahetakse piirata vahemikus 32,5-33 miljonit barrelit päevas. Viinis toimuval kohtumisel üritatakse paika panna leppe üksikasjad.

Leppega tahetakse stabiliseerida toornafta hinda, mis hakkas 2014. aastal järsult langema ning tekitas tootjariikides suuri majandusraskusi.

Pariisis asuv IEA, mis nõustab naftat tarbivaid riike energiaküsimustes, ütles avalduses, et OPEC-i riigid suurendasid naftatootmist viis järjestikkust kuud eesotsas on Iraagi ja Saudi Araabiaga.

Oktoobris toodetud tase oli septembris välja käidud leppekavas sätestatud "tootmisvahemiku ülemisest piirist tublisti üle", kirjutas IEA igakuises raportis naftaturust.

"See tähendab, et OPEC peab Viinis kokku leppima märkimisväärses kärpes, et muuta Alžiiris antud lubadus tegelikkuseks."

OPEC-i kärbet tahaks ka Venemaa, mis ei kuulu ühendusse. Samas kirjutas uudisteagentuur TT Vene energeetikaministrile Aleksandr Novakile tuginedes, et Venemaa tahab 2017. aastal toota 548 miljonit tonni naftat, mis oleks suurim toodang pärast NSV Liidu lagunemist 1991. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles