Börsil oli lootuse tekkimise aasta

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs langes detsembris 5,23 protsenti.
Tallinna börs langes detsembris 5,23 protsenti. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Pärast üheksat aastat ahastust ja lootusetut vindumist tekkis lõppenud aastal Tallinna börsil taas lootus. Pärast kuueaastast vaheaega oli meie börsil taas aktsiate avalik esmaemissioon (IPO) ning pärast peaaegu kümme aastat kestnud vaheaega kerkis börsiindeks OMXT taas uuele rekordtasemele.

Rekordini jõudis indeks 29. novembril ning päras seda kerkis see uuele rekordtasemele veel kümnel korral, lõpetades rekordiga ka lõppenud aasta viimase kauplemispäeva. Seega lõpetas börsiindeks lõppenud aastal rekordtasemel kokku 11 korral.

Aastaga kerkis aga OMXT 19,6 protsenti 1075,50 punktini, mis on indeksi suurim tõus alates 2012. aastast. Lõppenud aastal sai Tallinna börs 20-aastaseks ning nende aastate jooksul on OMXT indeks (varem Talse) tõusnud keskmiselt 18,4 protsenti.

Tasapisi on kasvanud ka kauplemisaktiivsus. Tehinguid sooritati aasta jooksul 51 170, mis on suurim alates 2012. aastast ning börsi käive oli 159 miljonit eurot, mis on viimase kolme aasta suurim.

Suurima käibega aktsia (61 miljonit eurot) oli Tallink, millele järgnes 36 miljoni euroga kasiinokompanii Olympic EG. Enam kui kümne miljoni eurose käibega aktsiaid oli viis ning juhul kui LHV aktsia oleks olnud noteeritud aasta algusest oleks kümne miljoni klubisse jõudnud ilmselt ka see väärtpaber. Veidi enam kui poole aastaga sai LHV aktsia käibeks 8,6 miljonit eurot.

Paraku jäi seitsme aktsia käibeks alla miljoni euro.  

Suurimaks tõusjaks oli naistepesu tootja Silvano aktsia, mis kallines 131 protsenti 2,96 euroni. Lisaks said Silvano aktsionärid dividende 25 senti aktsia kohta. Seega teenisid Silvano aktsionärid kokku 1,93 eurot aktsia kohta.

Suuruselt teine tõusja oli LHV aktsia, mis kallines võrreldes IPO hinnaga 40 protsenti ja kolmas tõusja oli 26,7 protsendiga Nordeconi aktsia.

Suurimateks langejateks olid Skano Grupi (endine Viisnurk) aktsia, mis odavnes 37 protsenti, Baltika (-17 protsenti) ja Pro Kapitali aktsia (12 protsenti).

Kokku oli langejaid aktsiaid Tallinna börsil kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles