Briti nael kardab Šotimaa referendumit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naela rahatähed.
Naela rahatähed. Foto: Chris Radburn/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia nael läks täna kõikide olulisemate valuutade suhtes langusesse pärast seda kui Briti päevaleht The Times kirjutas, et peaminister Theresa May meeskond valmistub olukorraks, et Šotimaa võib korraldada taas iseseisvusreferendumi.

Ehkki Šotimaa lahkumine Suurbritanniast pole pärast Brexiti hääletamist uus teema, pole finantsturud sellist võimalust väga arvestanud, kuid nüüd tundub olukord muutuvat.

«Kui Šotimaa otsustab jätkata teise referendumiga ja Suurbritanniast lahkuda, viib see kahtlemata naela fundamentaalse nõrgenemisega nii dollari kui ka euro suhtes,» kirjutas Briti investeerimispanga London Capital Group turgude vanemanalüütik Ipek Ozkardeskaya klientidele.

Nael nõrgenes USA dollari suhtes 0,3 protsenti 1,2429 dollarini, euro tugevnes Suurbritannia valuuta suhtes 0,4 protsenti 0,8534 naelani.

Šotimaa esimene referendum  toimus 2014. aastal ja nad hääletasid Suurbritanniasse jäämise poolt häältega 55 protsenti 45 protsendi vastu, kirjutab Bloomberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles