Vähese rahaga investeerides jälgi teenustasusid

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor Madis Müür soovitab ühe võimalusena hoopis endasse investeerimist.
Investor Madis Müür soovitab ühe võimalusena hoopis endasse investeerimist. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Kui keegi tahaks investeerida, aga ühes kuus on võimalik selleks kõrvale panna vaid mõnikümmend või sada eurot, siis tasub kindlasti alustada oma raha kasvatamisega, kuid teraselt tuleb jälgida teenustasusid.

SEB äriarendusjuht Kai Kutsar ütles, et väikeseid summasid investeerides tuleks valida lahendused, mille puhul on tehingu- ja hoidmistasud väikesed või neid polegi. «Näiteks on tihti soodsamad kokkulepitud regulaarsed ostutehingud fondidesse,» lausus Kutsar. «Tavaliselt sellistele tehingutele tehingutasusid ei rakendata. Samuti on igas pangas võimalik osta väärtpabereid, mille hoidmine on tasuta.»

Arvestama peab lisaks tehingukulude ja väärtpaberikonto hooldustasuga. «Viimast makstakse väärtpaberite kontol hoidmise eest ning sõltuvalt väärtpaberist võib see tasu olla väga erinev, näiteks võib hoidmine olla tasuta või isegi minimaalselt 15 eurot kuus. Kulude arvestuses on hea kasutada rusikareeglit: tehinguga kaasnev kogukulu ei tohiks ületada kaks-kolm protsenti investeeringust,» selgitas Kutsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles