Investor Mari: Minu esimesed dividendid

Investor Mari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor Mari
Investor Mari Foto: .

Olen nüüd veidi rohkem kui kolm kuud tegelenud investeerimisega ja seis polegi kõige hullem.

Praegu teeb mulle kõige rohkem rõõmu see, et olen kätte saanud esimesed dividendid, mis tasakaalustavad mitte kõige paremat aktsiaportfelli seisu. Tallinna Kaubamajalt laekus 63 eurot ja LHV-lt 15 ning varsti on oodata Šiaulių dividendimakset. Muidugi kiirelt niimoodi rikkaks ei saa, kuid mind rõõmustab ka selline rahulik raha kogunemine.

Mida olen oma esimese investeerimise kvartali jooksul soetanud? Kõige esimesena ostsin jaanuari alguses 81 Merko aktsiat, makstes 9,21 eurot ühe aktsia eest, ja 54 Tallinna Vee aktsiat hinnaga 13,8 eurot tükk.

Merko oli vahepeal pikalt languses, kuid keeras aprillis taas plussi ning eile õhtuks oli aktsia mulle teeninud üle kuue euro kasumit.

Tallinna Vesi oli algusest peale soetatud dividendiaktsiaks, kuid boonusena on väärtpaber praeguseks ka pea 11 eurot juurde teeninud.

Jaanuaris tuli küll teade, et konkurentsiameti ja Tallinna Vee vahel aastaid kestnud tariifivaidluses jättis ringkonnakohus ettevõtte apellatsioonikaebuse rahuldamata. Uudise ilmumise päeval pani see aktsia 2,16 protsenti kukkuma, kuid taastumine oli kiire. Õigus oli neil asjatundjatel, kes ütlesid, et ettevõtte jaoks halb otsus on aktsia hinnas juba sees.

Jaapaniga seis niru

Jaanuari keskel tegin enda jaoks eksootilise investeeringu, ostsin 26 osakut fondist Deutsche X-trackers MSCI Japan Hedged Equity (ETF ehk börsil kaubeldav fond) hinnaga 38 eurot ja 22 senti. Börsil kaubeldav fond on muuhulgas investeerinud Toyota, Mitsubishi ja Honda aktsiatesse. Fondi viie aasta keskmine tootlus on 15,87 protsenti.

Maksin osakute eest pea 994 eurot. See on minu investeeringutest seni kõige nigelamalt käitunud, eilseks oli miinust pea 63 eurot.

Jaanuari lõpus ostsin pärast pikka kaalumist 2000 Šiaulių panga aktsiat, hinnaga 0,460 eurot tükk. Vahepeal kõvasti tõusnud aktsia on viimastel päevadel teinud jõnksu allapoole, kuid hullu pole veel midagi. Languse taga on panga teade lisaaktsiate emiteerimisest ja dividendi maksmisest. Mulle tähendab see 400 aktsia juurde saamist ja lootust on kümneeurosele dividendile.

Sihtisin aasta alguses tükk aega LHVd, aga kohe seda ostma ei kiirustanud, sest aktsia tõus oli juba liiga muljetavaldav. Mul õnnestus tabada aktsia veebruari alguse jõnks allapoole – ostsin sada aktsiat 9,27 euro tasemelt. Vahepeal oli seis parem, praegu enam mitte nii hea, aga rohelises on väärtpaber siiski.

Märtsi alguses ostsin 15 osakut fondist iShares Global 100 (ETF). Selle emitent on maailma suurim fondivalitseja BlackRock. Fond koondab hiigelfirmasid: näiteks Apple, Microsoft, General Electrics, Alphabet, Nestle. Fondi aastane tootlus on peaaegu 19 protsenti, mis on igati korralik. Maksin 15 osaku eest 1210 eurot.

Arvestades fondi koosseisu, tundub see mulle turvalise ostuna, mida tahaksin pikalt hoida. Praegu on see investeering õrnalt plussis.

Kõige värskema tehinguna soetasin sada Tallinna Kaubamaja aktsiat hinnaga 9,570 eurot tükist. Kaubamaja on praegu küll korralikus miinuses, aga vähemalt dividendi sain kätte. Kaubamaja on juba aastaid korralikku tootlust näidanud, seetõttu olen endiselt optimistlik: tulgu mis tuleb, toitu ja riideid vajavad inimesed ikka.

Sihin välisaktsiaid

Mis saab edasi? Meenutan, et alustasin investeerimist 7000-eurosest pärandist. Enamik sellest rahast on nüüd paika pandud. Alles jäänud u 500 eurole kavatsen veidi juurde koguda ja seejärel mõnda välisaktsiat osta.

Raha kogun juurde seetõttu, et välisaktsiaid pole mõtet paarisaja euroga ostma minna, teenustasu on selleks liialt kõrge. Tean, et peagi ilmub Postimehes nõuandev lugu välisaktsiatesse investeerimisest, loodan, et saan sealt kasulikke nippe kõrva taha panna.

Säästmist investeerimise jaoks jätkan edaspidigi. Kui suurt raha pole mujalt peale tulemas, siis ei jäägi muud üle. Iga kuu mõnekümne euro investeerimiskontole kandmine pere-eelarvesse suurt auku ei löö, aga õnnestunud aktsiaostu korral võib kasv olla märkimisväärne.

Dividendid viisid Mari plussi

Mari portfell 17. aprillil

Aktsia/fondiosak         Ostuhind eurodes        Kasum eurodes

Tallinna Kaubamaja    957      –61

Merko 746      6,48

Tallinna Vesi   745      10,80

LHV   927      8

Šiaulių 920      –10

Jaapani indeksfond    994      –52,83

iShare indeksfond      1210    4,37

Kokku   6499    –73,27

Dividendid eurodes

Tallinna Kaubamaja 63

Šiaulių 10

LHV 15

Kokku portfell ja dividendid: 14,73

Kes on Mari?

  • Investor Mari on Postimehe välja mõeldud investor, kes sai 7000-eurose päranduse, millest enamiku on ta juba investeerinud.
  • Kui pärandus investeeritud, jätkab Mari iga kuu väiksemate summade kaupa investeerimist säästudest.
  • Investor Mari annab lugejatele vähemalt paar korda kuus teada oma uutest ostudest, edusammudest või tagasilöökidest.
  • Investor Mari ei tee mõne ettevõtte aktsiatega tehinguid ajal, mil selle ettevõtte kohta oodatakse olulist uudist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles