Graafik: Tuleva pensionifondid alustasid nigelalt

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleva üks asutajatest Tõnu Pekk.
Tuleva üks asutajatest Tõnu Pekk. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tänaseks on pensioniühistu Tuleva kaks pensionifondi olnud turul seitse nädalat ning selle (ehkki pensionifondide jaoks ülilühikese) aja jooksul on nende tootlused olnud konkurentidest selgelt viletsamad.

Tuleva kaks pensionifondi - Tuleva Maailma Võlakirjade Pensionifond ja Tuleva Maailma Aktsiate Pensionifond, alustasid 29. märtsil fondiosakute puhasväärtusega 0,64 eurot. Pensionikeskuse andmetel on teisipäevase seisuga Tuleva võlakirjafondi fondiosaku puhasväärtus 0,63371 ja Tuleva aktsiafondi osaku puhasväärtus 0,63646 eurot, mis teeb nende tootlusteks vastavalt miinus 0,98 ja miinus 0,55 protsenti.

Tuleva mõlemad fondid on väidetavalt madalaimate haldustasudega pensionisüsteemi teise samba pensionifondid Eestis, aga sellele vaatamata on fondide tootlused konkurentide sama strateegia pensionifondidega võrreldes kehvimad (fondiosakute puhasväärtus arvutatakse pärast haldustasude mahaarvamist).

Nagu öeldud, on pensionifondid ülipikaajaline investeering, mistõttu ei maksaks nii lühikese perioodi tootluse kohta liiga põhjapanevaid järeldusi teha, aga samas viitab see, et indeksifondidesse investeerimine ei pruugi alati parim investeering olla. Pealegi on ka globaalsed  indeksid erinevad ning nende põhjal koostatud pensionifondide tulemused võivad olla üsna erinevad.

Tuleva juht Tõnu Pekk selgitas, et Tuleval on väga lihtsad investeerimispõhimõtted.
«Esiteks, keskendume pikaajalisele tootlusele ja ei muretse lühiajaliste kõikumiste pärast - vastasel juhul kahjustaksime investorite pikaajalist teenimisvõimalust. Teiseks, me ei tegele ennustamisega ega püüa turgu üle kavaldada, vaid investeerime faktide põhjal: hajutame investorite raha maailma edukaimate ettevõtete aktsiate vahel, sest see on tõestatult toonud valdavale osale maailma investoritest parima tulemuse. Kolmandaks, hoiame kulud väga madalal ja panustame ainult investoritele väärtust loovatele tegevustele, sest mida kõrgem pensionifondi valitsemistasu, seda vähem raha koguneb investorile pensioniks,» selgitas Pekk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles