Ettevõtte on kaotanud 800 miljardit dollarit oma väärtusest

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PetroChina naftaväli Panjinis, Liaoning proveintsis Hiinas.
PetroChina naftaväli Panjinis, Liaoning proveintsis Hiinas. Foto: SHENG LI/REUTERS/Scanpix

Varsti pärast seda, kui Hiina naftakompanii PetroChina läks Shanghai börsile, kerkis ettevõtte väärtus triljoni dollarini. Nüüd on sellest 800 miljardit dollarit haihtunud.

Tegemist on summaga, millega saaks ära osta näiteks Itaalia kõik börsiettevõtted. Sellise summa eest 100-dollarilistega saaks kerida 31 korda ümber maakera, näitlikustab Bloomberg investorite kaotuse suurust.

Uudisteagentuuri andmetel on tegemist aktsionäride suurima rahakaotusega maailma ajaloos ning olukord võib minna veel hullemaks. Analüütikute ennustuste kohaselt langeb PetroChina aktsia järgneva 12 kuu jooksul 16 protsenti ajaloo madalaimale tasemele.

Aktsiahinna kukkumise peapõhjuseks on suured muutused Hiina poliitikas viimase kümnendi jooksul. Nendeks on näiteks valitsuse eemaldumine toorainemahukast majandusmudelist ning püüe jahutada maha hiinlaste aktsiaspekulatsioonimaaniat, tänu millele kerkiski PetroChina turuväärtus triljoni dollarini. Lisaks avaldas aktsiale mõju ka nafta hinna langus 44 protsenti ja Hiina presidendi Xi Jinpingi ambitsioonikas plaan soosida elektriautosid.

Mõned aktsialanguse kukkumise põhjused on olnud väljaspool ettevõtte kontrolli. Kui PetroChina 2007. aastal börsile läks, oli nii nafta hinna kui ka Hiina aktsiaturu buum ning üleilmne finantskriis loetud kuude kaugusel. Kui vaadata Hiina energiasektori aktsiaindeksi CSI 300 Energy Index kukkumist 10 aastaga, mis on 73 protsenti, siis PetroChina 82-protsendiline langus ei olegi nii väga hull.

Lisaks toonitas Citigroupi analüütik Nelson Wang, et enamik PetroChina aktsiatest kuulub Hiina valitsusele, mis tähendab, et väikeinvestorite kaotused ei olegi nii suured, kui ettevõtte turuväärtuse langus eeldada võiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles