Tallinna Vee aktsionärid paluvad Euroopa Liidult abi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp
Euroopa Liidu lipp Foto: Raivo Tiikmaa

Tallinna Vee aktsionärid kavatsevad saata sel nädalal Euroopa Komisjonile kirja, milles väljendavad muret Eesti riigi ja konkurentsiameti tegevuse üle.


Kiri on kavas saata Euroopa Liidu Komisjoni direktoraatidele, mis tegelevad ASi Tallinna Vesi ja konkurentsiameti vahelise veetariifide hinna ja reguleerimise seaduslikkuse uurimisega, teatas üks ettevõtte aktsionäridest.

Plaanitav kiri on järgmine:

AS Tallinna Vesi aktsionäridena soovime Teile edastada meiepoolse märgukirja seoses AS Tallinna Vesi (edaspidi AS TV) ja Eesti Vabariigi Konkurentsiameti (KA) vahelise vaidlusega kehtivate ja tulevaste veetariifide hinna ning nende regulatsiooni üle. Vaidluse tulemusena on AS TV teatanud, et on pöördunud Euroopa Liidu Komisjoni siseturu ja -teenuste direktoraadi poole. Käesoleva kirja eesmärk on Teieni tuua meie, kui AS TV väikeaktsionäride ja veeteenuste tarbijate mure, mille on põhjustanud Eesti Vabariigi ja KA Euroopa Liidu seadustele ja põhimõtetele mittevastav tegutsemine ning seeläbi aidata kaitsta aktsionäride vara ja tarbijate huve. Kirja sisu ei ole kuidagi AS TV ega ühegi kolmanda osapoole poolt mõjutatud või muudetud.

AS TV aktsiad on alates 2005. aastast noteeritud Nasdaq OMX Tallinna börsil ning ettevõtte aktsiad on kõikidele vabalt kaubeldavad. Uskudes juriidiliste lepingute kehtivusse, Eesti Vabariigi ja Euroopa Liidu seadustesse ning 2002. aastal AS TV ja Tallinna Linnavalitsuse (TLV) vahel sõlmitud teenuslepingusse oleme AS TV-e investeerinud selle börsil noteerimise ajal märkimisväärse summa raha. Paraku otsustas Eesti Vabariigi Valitsus ja parlament eirata kehtivaid lepinguid AS TV ja TLV vahel ilma igasuguse eelneva aruteluta ning anda 2010. aasta novembrist AS TV tariifide ja teenuste hinnareguleerimine «Monopolide hinnapiirangute kehtestamise seadusega» ühepoolselt riigi hallatavale ja valitsevale KA-le. Peale «Monopolide hinnapiirangute kehtestamise seaduse» jõustumist töötas KA ühepoolselt välja juhendi veesektori tariifide arvutamiseks ja andis hinnangu, et AS TV tariife tuleks 25 protsenti langetada. KA ei ole oma veetariifide määramise reeglites arvestanud AS TV, AS TV aktsionäride ega näiteks Briti veeregulaatori Ofwat’i arvamuste ja ettepanekutega. 2010. aasta novembris esitas AS TV KA-le, vastavalt kehtivatele seadustele, uue hinnataotluse, kuid KA lükkas selle erinevatele puudustele viidates tagasi. 14. jaanuaril 2011. aastal esitas AS TV uue, parandatud hinnataotluse. Kahjuks pole KA seadusega ettenähtud 90 menetluspäeva jooksul hinnataotlusele vastanud.

Ettevõtte aktsionäridena soovime juhtida Teie tähelepanu, et KA tegevus ja «Monopolide hinnapiirangute kehtestamise seadus» ei ole vastavuses Euroopa Liidu seaduste ja põhimõtetega kaitsmaks piiriüleseid investeeringuid ning tagamaks kapitali vaba liikumist. Seadus ja selle negatiivne mõju kahjustab oluliselt AS TV aktsionäride investeeringute väärtust. Lisaks ei pöörata tähelepanu AS TV ja TLV vahel 2002. aastal sõlmitud teenuslepingule, millega mõlemad pooled on võtnud õigusi ja kohustusi ning mida Eesti Vabariik «Monopolide hinnapiirangute kehtestamise seadust» kehtestades on eiranud. AS TV klientidena võime kinnitada, et AS TV on tehtud investeeringutega suutnud saavutada ja tagada vee erakordselt kõrge kvaliteedi. Tarbijatena tundub meile, et KA ei arvesta veehinna langetamise juures võimaliku ohuga vee kvaliteedile. Kahjuks ei ole kogu toimuva protsessi käigus Eesti Vabariigi Valitsus ega parlament omalt poolt teinud midagi kaitsmaks AS TV aktsionäride ja tarbijate huve, kellest enamus on ka Eesti Vabariigi elanikud. Ettevõtte aktsionärid on osapoolte vahelise võitluse ja pikaajalise venitamistaktika tulemusena pidanud kaotama olulise osa oma investeeringust. Tekkinud olukorra kiireks ja osapooli rahuldava tulemuse saavutamiseks loodamegi Teie abile.

Konkurentsiamet ei kooskõlastanud mullu novembris ASi Tallinna Vesi esitatud 3,5-protsendilist hinnatõusutaotlust, kuid ettevõte kavatseb otsuse validustada. Seni jäävad kehtima 2010. aasta 1. jaanuarist kehtestatud hinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles