Eften tegi ilusa börsidebüüdi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EfTEN-i juht Viljar Arakas kinnisvarafondi tutvustamas
EfTEN-i juht Viljar Arakas kinnisvarafondi tutvustamas Foto: Erik Prozes / Postimees

Täna börsile läinud EfTENi kinnisvarafondi esimene kauplemispäev oli aktiivne ja edukas. Aktsia hind kerkis 12,9 protsenti 15,8 euroni. Tegemist oli ka kõige aktiivsemalt kaubeldud  väärtpaberiga börsil. Sooritati 170 tehingut ja aktsiate käive oli 197 051 eurot, ületades sellega muuhulgas ka Tallinki aktsia käibe.

Pärast esimest börsibuumi 20 aastat tagasi oli kõige edukaim esimene börsipäev Eesti Telekomil 1999. aasta veebruaris, kus aktsia kerkis 35,5 protsenti. Kasiinokompanii Olympic EG ja meediakompanii Ekspress Grupi aktsiad kerkisid nende esimestel börsipäevadel 20 protsenti.

Finantskriisijärgsel perioodil on EfTEN kolmas börsi põhinimekirjas noteeritud aktsia. Kahe eelmise esimesed päevad olid väga tagasihoidlikud. Premia Foodsi (praegune PR Foods) aktsia jäi IPO hinna tasemele, poolteist aastat tagasi börsile läinud LHV aktsia tõusis päeva lõpuks vaid ühe protsendi.  

EfTEN Real Estate Fundi aktsiate avalikul esmaemissioonil pakuti 250 000 aktsiat, millele lisandus veel 87 272 aktsiat suunatud pakkumisel fondivalitsejale, ehk EfTEN Capitalile.

Aktsiaid märkis 1833 investorit, kes märkisid kokku üle 1,5 miljoni väärtpaberi,  mille rahaline maht oli 21 miljonit eurot, mis tähendab, et pakkumine märgiti 5,7 korda üle.

EfTENi fondi emissiooni maht oli seega 3,5 miljonit eurot, mis on üks väiksemamahulisi  IPO-sid Tallinna börsi lähiajaloos. LHV Grupi avaliku esmaemissiooni maht oli 13,9 miljonit eurot.

2007. aasta juunis toimunud kinnisvarafirma Arco Vara IPO maht oli 76,8 miljonit eurot. Arco Vana toonased juhid ja suuromanikud vennad Viljar ja Arti Arakas on ka EfTEN Real Estate Fund III juht ja suurim omanik.

Tallinna börsiajaloo suurimad IPOd olid 1999. aastal Eesti Telekom, mahuga 324,25 miljonit eurot ning Tallinki IPO 2005. aastal mahuga 166 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles