Graafik: vaata, kui palju on väärt 10 aastat tagasi ostetud aktsiad täna

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netflixi logo
Netflixi logo Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

Finantsportaal How Much arvutas, kui palju on kasvanud (või ka kahanenud) kümme aastat tagasi tehtud 1000 dollari suurused investeeringud USA kõige populaarsematesse aktsiatesse.

Selgub, et parim investeeringud ei olnudki Apple’i või Amazoni aktsiad, mis samuti on pikaajalistele investoritele sääste hulgaliselt kasvatanud. Võitjaks osutus hoopis Netflix, kelle aktsiatesse paigutatud 1000 dollarit on täna kasvanud fantastilisele 51 966 dollarile.

Filmide ja teleseriaalide voogedastusettevõte Netflix tegi julge otsuse panustades omaloomingu tootmisele, tänu millele on muutunud kasumlikuks.

Aga on ka vastupidiseid näiteid. Aastakümneid väikeinvestorite seas üks populaarsemaid aktsiaid on olnud tööstuskonglomeraat General Electric, mille väärtus on kahanenud poole võrra. General Electricu tähelend lõppes sajandivahetusel, kui tegevjuhi kohalt asus tagasi legendaarne Jack Welch, keda asendas Jeffrey Immelt.

Immelt oli kõikide, välja arvatud investorid hinnatud juht. Möödunud aastal uueks juhiks saanud John Flanney teatas kaks kuud tagasi ettevõtte sügavamaist dividendikärpest alates 2009. aastal, finantskriisi haripunkti ajal.

Ehkki jahedust oli juba tunda, polnud 10 aasta tagasi finantskriisi veel näha. Vaatamata pea sajandi suurimale finantskriisile on heade ettevõtete aktsiad investoritele head tulu toonud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles