USA relvatööstuse aktsiad on koolitulistamise tagajärjel languses

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Ameerika Ühendriikides toimunud järjekordne koolitulistamine ning sellele järgnenud avalik arutelu on viinud relvafirmade aktsiad langusesse.

Relvatootja American Outdoor Brands’i aktsiad on Florida koolitulistamisest langenud 8%, Vista Outdoor’i aktsiad 7% ning samuti on väikese languse teinud Sturm Ruger’i aktsiad, vahendab CNN.

Aktsiate languse põhjuseks võib relvatööstuse analüütiku Brian Rafn’i sõnul olla avalik negatiivne suhtumine relvadesse pärast sõbrapäeval Floridas aset leidnud koolitulistamist, milles hukkus 17 kooli õpilast ja töötajat.

Analüütiku sõnul on nii mõnedki relvaäri investorid ka ise relva entusiastid või sõjaveteranid ning jäävad seetõttu oma pikaajalistele investeeringutele relvaärisse truuks. Seda sama ei saa öelda aga teiste investorite, eriti institutsionaalsete investorite kohta, kes ei ole relvadega ise seotud ning kaotavad konstantse kriitika tõttu oma kannatuse.

Viimaste nädalate jooksul on Ameerika Ühendriikide riikliku relva assotsiatsooni (NRA) aktiivselt kritiseeritud ning seetõttu on ka mitmed suured brändid lõpetanud oma koostöö antud oganisatsiooniga.

Nii andis First National Bank of Omaha teada, et nad lõpetavad NRA-brändi Visa kaartide väljastamise ning kuus autorendifirmat, nende hulgas ka Hertz ja Budget, lubasid lõpetada siiani kehtinud soodustused NRA liikmetele.

Lisaks sellele survestavad relva ohutuse eest seisvad rühmad Applet, Amazoni ja Googlet eemaldama NRATV-d ehk relvi pooldavat videokanalit oma platvormidelt. Twitteri kasutajad levitavad selle nimel teemaviita #StopNRAmazon.

Ka Vabariikliku partei poliitikud on lõpuks valmis järeleandmisteks ning nii Florida kuberner Rick Scott, kui senaator Marco Rubio on teinud ettepaneku tõsta miinimum vanust relvade ostmiseks 18-lt 21-le.

See kõik on endaga kaasa toonud kohaliku relvatööstuse müügi languse. Sturm Ruger teatas, et nende käive ja kasum on langenud üle kümne protsendi ning eelmisel aastal pidi ettevõte koondama 700 töökohta. Remington, teine suur relvatootja, andis teada, et nad valmistuvad pankroti avalduse sisse andmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles