Armin Karu: müün Olympicu, sest see on hea nii mulle kui ettevõttele (2)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armin Karu Hiltoni hotellis.
Armin Karu Hiltoni hotellis. Foto: Eero Vabamaegi/

OEG suuromanik Armin Karu müüb oma elutöö, kuna see on hea nii talle kui ettevõttele.

Karu ütles Postimehele, et on otsustanud Olympicu müüa kahel põhjusel. «Esmalt seetõttu, et see pakkumine on minu kui aktsiaomaniku vaatenurgast õiglane ja hea. Teine väga oluline põhjus on see, et see on hea Olympicule. Novalpina kapitaliseeritus ja visioon loovad kõik eeldused selleks, et ettevõte kasvaks kordades kiiremini kui siiani, » rääkis Karu.

Karu kinnitas, et tema ise on Olympicu kõige suurem fänn. «Olen otsustanud müüa ainult seeõttu, et ma usun sellest Olympicule kasu tõusvat,» ütles Karu. 

Karu saab suuromanikuna OEG müügist ca 130 mln eurot. Edasistest plaanidest on Karu kinnitusel aga veel vara rääkida.

Odyssey Europe AS (OE AS) teatas täna börsile oma kavatsusest teha avalik vabatahtlik ülevõtmispakkumine 100 protsendi Olympic Entertainment Group AS  aktsiate omandamiseks hinnaga 1,90 eurot aktsia kohta. 

SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing nentis ülevõtupakkumist kommenteerides, et infot on hetkel vähe ning ootaks kommentaare asjaosalistelt. «Tõmbaksin paralleeli Telekomi omaaegse ülevõtmisega Telia poolt. Telia tegi oma pakkumise keerulisel ajal ja maksis samas vähemalt korralikku preemiat viimaste kuude börsihinna suhtes. Ja sealjuures lõid väikeinvestorid korralikult lärmi ja ei olnud pakutuga rahul, » meenutas Kunsing.

Kunsing lisas, et  OEG puhul näeme seda, et pakutav hind on enam-vähem sama, mis ta viimastel aastatel kogu aeg on olnud. «Ja ajad on nüüd teistsugused kui Telekomi ülevõtmise aegu, valuatsioonid on kõrged, valitseb optimism. Sellises valguses on antud pakkumine üsna keskpärane, » ütles Kunsing.

OE AS kavatseb teha vabatahtliku ülevõtmispakkumise kõigi Eestis registreeritud ja Nasdaq Tallinna börsil noteeritud hasartmängu- ja meelelahutusoperaatori Olympic Entertainment Group aktsiate omandamiseks. Ülevõtmispakkumine avalikustatakse eeldatavalt 4. aprillil 2018 ning selle järgi on OEG hinnanguliseks väärtuseks 288 miljonit eurot.

Kõik algas juba 30 aasta eest

Armin Karu jõudmine kasiinoärisse algas juba 1987. aastal, kui ta koos  Jaan Korpusoviga lõi tootmiskooperatiivi, mis tegi tollal väga kuuma kaupa- sinimustvalgeid lippe ja märke. Äri küll edenes hästi, aga rubla hüperinflatsioon tähendas seda, et rubla valuutasse ümber pannes raha ikkagi kätte ei jäänud.

Seetõttu suundus Karu 1991. aastal USAsse, et vaadata, kuidas seal ettevõtlust tehakse. Las Vegases nägi Karu kasiinondust, mis oli tsiviliseeritud ja respekteeritud. Eestis oli tollal kasiino pigem kuskil kino eesruumis.

Karu mõistis, et ka Eestis võib olla sellel asjal kõva potentsiaali ning 1993. aastal avas esimese, 60 mänguautomaadiga kasiino Pirita hotellis, mille jaoks telliti täiesti uued mänguautomaadid Las Vegasest. Karu on meenutanud, et see oli tolle aja kohta täiesti ennenägematu asi ja enne avamist oli järjekord koguni ukse taga.

Börsilemineku mõte käis Karu sõnul läbi juba 1997. aastal, kuid börsikrahh tõmbas tema sõnul sellele kriipsu peale. Kas krahh või hoopis börsile mineku vastu olnud mänedzerina  töötanud Suurbritannia kodanik Martyn James Symons ja Kaido Esna, kes üritasid selle takistamiseks organiseerida Karule lausa palgamõrva. Õhtulehe teatel oli teise versiooni järgi plaanitsenud Symons algusest peale kasiinoärimeest lihtsalt petta ning palgamõrva asuti ette valmistama vaid selleks, et inglast kahtlustama hakanud Karust lahti saada. 1998. aastal mõistis Tallinna linnakohus Symonsi kolmeks aastaks vangi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles