Itaalia valimiste ärevus raputab aktsiaturge

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro mündid.
Euro mündid. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

Itaalias silmapiiril terendavad uued valimised on muutnud investorid ärevaks üle kogu maailma ning see annab tunda nii Euroopa kui ka Aasia aktsiaturgudel.

MSCI Aasia indeks väljaspool Jaapani .MIAPJ0000PUS kukkus teisipäeval pärast pikka aega kestnud tõusu 0,3 protsenti. Jaapani Nikkei .N225 langes 0,8 protsenti ja Lõuna-Korea .KS11 0,5 protsenti.

Euroopa STOXX 600 langes esmaspäeval 0,3 protsenti ja Itaalia FTSE MIB kogunisti 2,1 protsenti. Viimane kukkus oma kõige madalamale tasemele pärast selle aasta märtsi algust. Ka euro ise oli esmaspäevase seisuga oma kõige madalamal tasemel pärast möödunud aasta novembrit.

«Turud jälgivad hetkel väga hoolikalt Itaalia poliitilisi arenguid,» ütles Sydenys baseeruva Rakuten Securities Australia analüütik Nick Twidale väljaandele Reuters, lisades, et Aasia turgude puhul mängib hetkel väga olulist rolli ka USA ja Põhja-Korea tants Trumpi ja Kim Jong-uni kohtumise ümber.

Itaalia president Sergio Mattarella tegi kärpeid pooldavale majandusteadlasele Carlo Cottarellile esmaspäeval ülesandeks moodustada tehnokraatidest valitsus pärast seda, kui riik populistide ebaõnnestunud katse järel võimule saada taas poliitilisse kaosesse langes.

Populistide valitsuse ametissenimetamise nurjas nende klammerdumine majandusministri kandidaadi Paolo Savona külge, keda Mattarella keeldus heaks kiitmast, sest viimane on äärmuslik euroskeptik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles