Itaalia kriis külvab finantsturgudel kaost

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi börs kolmapäeva hommikul.
Pekingi börs kolmapäeva hommikul. Foto: Mark Schiefelbein / AP

Itaalias silmapiiril terendavad uued valimised ja euroskeptikute tugev poliitiline positsioon on saatnud kogu maailma aktsiaturud langusesse.

USA Dow Jones indeks kukkus teisipäeval 1,6 protsenti ja S&P 500 1,2 protsenti. Itaalia peamine indeks FTSE MIB kaotas aga 2,7 protsenti. Ka enamus teisi Euroopa aktsiaturge kaotasid keskeltläbi ühe protsendi. Briti FTSE 100 langes 1,3 protsenti, Saksa Dax 1,5 protsenti ja Prantsuse Cac 1,3 protsenti, kirjutab BBC.

Eriti halvasti läks aga Itaalia võlakirjadel, mis tegid ühe päevaga viimase 26 aasta suurima languse. Võlakirjade suurmüük andis tugeva hoobi Itaalia võlaga tegelevatele pankadele, kelle aktsiad hakkasid järsult langema. Itaalia pangad Banco BPM, Banco Generali, Unicredit ja BPER Banca kaotasid kõik oma aktsiate väärtusest üle viie protsendi.

Wall Streeti pankadest kaotas JP Morgan 3,7 protsenti, Morgan Stanley 5,3 protsenti ning Bank of America ja Citigroup peaaegu kolm protsenti.

Itaalia president Sergio Mattarella tegi kärpeid pooldavale majandusteadlasele Carlo Cottarellile esmaspäeval ülesandeks moodustada tehnokraatidest valitsus pärast seda, kui riik populistide ebaõnnestunud katse järel võimule saada taas poliitilisse kaosesse langes.

Populistide valitsuse ametissenimetamise nurjas nende klammerdumine majandusministri kandidaadi Paolo Savona külge, keda Mattarella keeldus heaks kiitmast, sest viimane on äärmuslik euroskeptik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles