Aare Tark: Tallinna Sadamas on pööre juhtimiskultuuris toimunud

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama nõukogu esimehe Aare Targa sõnul oli suurim hirm see, et spekulatiivsed investorid saavad lõviosa, mistap oleks tekkinud müügisurve kõigile jaeinvestoritele.
Tallinna Sadama nõukogu esimehe Aare Targa sõnul oli suurim hirm see, et spekulatiivsed investorid saavad lõviosa, mistap oleks tekkinud müügisurve kõigile jaeinvestoritele. Foto: Liis Treimann

Tallinna Sadama nõukogu esimees Aare Tark ütleb, et praegu on Tallinna Sadam hoopis teine ettevõte kui kolm aastat tagasi. Usutluses räägib ta, miks aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) hind oli selline, mida mõni peab liiga kõrgeks ja miks mõni väikeaktsionär nii vähe aktsiaid sai.

Ma saan aru, et Tallinna Sadam peab aktsiate esmaemissiooni edukaks. Ühes küljest on selleks muidugi ka põhjust – emissioon märgiti täis, märkijate hulgas on 14 000 väikeinvestorit, mis oli muljetavaldav number. Samas kostab päris mitmelt poolt tugevat kriitikat. Mitmed, ka finantsspetsialistid ja IPO-dega kokku puutunud inimesed arvavad, et IPO kulu oli liiga suur ning kui aktsiaid oleks müünud erainvestor, oleks pakutav teenus olnud ilmselt odavam. Kuidas IPO kulu, 7,3 miljonit eurot kujunes?

Tuleme natuke ajas tagasi, 2015. aasta lõppu või 2016. aasta algusesse. Toona oli riigile kuuluv ettevõte Tallinna Sadam olukorras, kus oli nii juhtimis- kui ka mainekriis. Välja vahetati terve nõukogu ja ettevõttel polnud juhatust. 2016. aasta kevadel valiti ettevõttele juhatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles